image_intro_alt

Skandaliczny wyciek danych funkcjonariuszy służb mundurowych "Składamy wniosek do NIK o kontrolę w Rządowym Centrum Bezpieczeństwa"

Rządowego Centrum Bezpieczeństwa wyciekły dane ponad 20 tysięcy funkcjonariuszy min. policji, straży pożarnej, straży granicznej, straży miejskiej. 20 tysięcy funkcjonariuszy to jest jedna siódma składu osobowego MSWiA, które zarządza 90 tysiącami policjantów, 30 tysiącami strażaków oraz ponad 3 tysiącami osób pracujących w Straży Granicznej. Wśród osób zagrożonych znajdują oficerowie pracujący w Centralnym Biurze Śledczym, być może są wśród nich osoby działające pod przykrywką. To sytuacja bardzo niebezpieczna, możliwa do wykorzystania przez przestępców.

Odpowiedzialność za ten wyciek jest w kilku miejscach: w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji; w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, która nadzoruje Rządowe Centrum Bezpieczeństwa; ale również w Komitecie ds. bezpieczeństwa, któremu przewodzi wicepremier Jarosław Kaczyński. Wszystkie osoby odpowiedzialne za ten wyciek dostają dzisiaj czerwoną kartkę i nie powinny sprawować swoich funkcji.

Jeszcze dzisiaj posłowie Lewicy złożą do NIK wniosek o przeprowadzenie kontroli w Rządowym Centrum Bezpieczeństwa, w zakresie przetwarzania danych osobowych funkcjonariuszy. Jednocześnie Lewica będzie domagać się na najbliższym posiedzeniu Sejmu informacji Prezesa Rady Ministrów. Premier, który bezpośrednio sprawuje nadzór nad Rządowym Centrum Bezpieczeństwa, powinien odpowiedzieć na pytanie: czy rzeczywiście jest tam jakikolwiek nadzór, czy dane tam zbierane były wcześniej systematyzowane, czy rejestry w Polsce są bezpieczne i czy mamy do czynienia po prostu z partactwem, które dzisiaj rozlało się danymi po całej Polsce?

Wiesław Szczepański podczas konferencji prasowej powiedział:

Kilka miesięcy temu, kiedy chcieliśmy wprowadzić ustawę o imiennikach, usłyszeliśmy wtedy od Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, że jest to niemożliwe, ponieważ jest to ujawnienie danych osobowych funkcjonariuszy, który będzie tym zagrożony. Bardzo szanuję pana pułkownika, który od listopada jest dyrektorem Rządowego Biura Bezpieczeństwa, jest to osoba trzykrotnie odznaczona za misję Iraku i w Afganistanie, ale za to co się stało powinien podać się do dymisji.

Jako przewodniczący będę chciał zwołać posiedzenie Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych, abyśmy wyjaśnili czy rządowe biuro ma prawo w ogóle gromadzić dane osobowe i na jakich zasadach. Jednocześnie chciałbym zapytać wprost: dlaczego dyrektor Biura Zarządzania Bezpieczeństwem nie zajmuje się kwestią zarządzania kryzysowego? Chciałem przypomnieć, że w marcu ubiegłego roku z obrad Sejmu została zdjęta ustawa o zarządzaniu kryzysowym, która regulowała kwestie dotyczące cyberprzestępczości, jak i również zagrożeń hybrydowych, a więc tych, które dzisiaj mają miejsce. Pytam również rząd: na jakim etapie jest ta ustawa, którą wtedy wycofano?

20 tysięcy funkcjonariuszy to jest jedna siódma składu osobowego MSWiA, które zarządza 90 tysiącami policjantów, 30 tysiącami strażaków oraz ponad 3 tysiącami osób pracujących w Straży Granicznej. Wśród osób zagrożonych znajdują oficerowie pracujący w Centralnym Biurze Śledczym i chcę wiedzieć czy wśród tych osób, których nazwiska zostały ujawnione, są również osoby działające pod przykrywką. To sytuacja bardzo niebezpieczna, możliwa do wykorzystania przez przestępców, których dzisiaj oni ścigają.

Jeszcze dzisiaj złożymy do NIK wniosek o przeprowadzenie kontroli w Rządowym Centrum Bezpieczeństwa, w zakresie przetwarzania danych osobowych funkcjonariuszy.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!