Spotkanie T. Iwińskiego z premierem Gruzji w Strasburgu

dodano 2013-04-25 10:45 w kategorii: Informacje

Na trwającej w stolicy Alzacji sesji Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy jednym z gości był premier Gruzji Bidzina Iwaniszwili, którego koalicja “Gruzińskie marzenie” (złożona z sześciu ugrupowań) zdecydowanie wygrała wybory parlamentarne w październiku 2012 r., pokonując rządzący od wielu lat Zjednoczony Ruch Narodowy prezydenta Michaiła Sakaszwilego. Przedstawił on aktualne problemy swego kraju i odpowiadał na pytania członków Zgromadzenia (w imieniu Grupy Socjalistycznej występował jej wiceprzewodniczący prof. Tadeusz Iwiński). Iwaniszwili bardzo krytycznie ocenił politykę swego konkurenta (pozostaje on głową państwa do października b.r.), określając ją jako autorytarną i wskazując na liczne przykłady rażącego naruszania praw człowieka. Podtrzymał stanowisko, iż Abchazja oraz Południowa Osetia są częściami składowymi Gruzji, lecz wskazywał, iż do status quo ante należy doprowadzić wyłącznie drogą pokojową. Opowiedział się też za normalizacją stosunków z Rosją (w tym celu powołał specjalnego pełnomocnika).

Z inicjatywy premiera doszło do dłuższego spotkania z posłem Iwińskim, w trakcie którego Bidzina Iwaniszwili zadeklarował gotowość przystąpienia kierowanej przez siebie głównej siły koalicji ”Gruzińskie marzenie”, czyli partii Demokratyczna Gruzja, do ruchu socjaldemokratycznego. Rozmowa dotyczyła więc m.in. kryteriów oraz mechanizmów członkostwa w Partii Europejskich Socjalistów i Międzynarodówce Socjalistycznej.