SLD: chcemy informacji rządu na temat leków na raka

dodano 2012-04-23 17:45 w kategorii: Ludzie

W czwartek posłowie Sojuszy złożyli u marszałek Sejmu Ewy Kopacz wniosek o uzupełnienie porządku najbliższego posiedzenia Sejmu o informację bieżącą w sprawie braku leków onkologicznych. - Od kilku tygodni, w kilku szpitalach w całej Polsce brakuje leków dla ludzi chorych na nowotwory. Daliśmy czas panu ministrowi zdrowia Bartoszowi Arłukowiczowi, aby sprawę wyjaśnił, ale pan minister z tego nie skorzystał – krytykował ministra zdrowia podczas konferencji  rzecznik SLD Dariusz Joński. Pan minister woli odwiedzać Stadion Narodowy, spotykać się na Konwentach Marszałków, a nie ma czasu dla pacjentów" - powiedział Joński na konferencji prasowej w Sejmie. I podkreślił, że Sojusz oczekuje rzeczowej informacji  nie tylko od ministra Arłukowicza, ale też od premiera Donalda Tuska.  - Posłowie powinni  mieć też okazję zadać pytanie ministrowi zdrowia, co w tej sprawie zrobił i kiedy konkretnie te lekarstwa będą w Polsce.  Bo  przekazywane przez resort zdrowia informacje, że stanie się to w najbliższym czasie i, że "leki już jadą", nie uspokajają pacjentów – dodał rzecznik Sojuszu.