SLD: emerytury częściowe będą głodowe

dodano 2012-04-23 16:55 w kategorii: Ludzie

Od 300 do 500 zł będą miesięcznie dostawać ci, co zdecydują się przejść na wcześniejszą emeryturę – wynika z wyliczeń ekspertów. - Osoby, które dzisiaj zarabiają w granicach 1500 złotych brutto będą mogły liczyć na emerytury częściowe w wysokości około 300 złotych. A osoby, które dzisiaj zarabiają około 2 tys. złotych brutto, będą mogły liczyć na emerytury częściowe w wysokości około 400 złotych. Osoby zarabiające około 3 tys. będą miały emerytury częściowe około 500-złotowe – wyliczał na konferencji rzecznik SLD Dariusz  Joński.

Koalicja PO-PSL o wysokości przyszłych świadczeń jednak milczy. Dlatego Sojusz rusza z akcją informacyjną wśród Polaków na temat wysokości ich emerytur. - SLD rozpoczyna kampanię informacyjną, jak PO i PSL oszukały polskie społeczeństwo - oświadczył Joński. SLD chce w ramach kampanii wyjść na ulice polskich miast i rozmawiać z ich mieszkańcami. - Skoro PSL i PO wydaje bibułę: plakaty i ulotki, to my również rozpoczynamy kampanię informacyjną. Nie będziemy wydawać żadnych ulotek i plakatów . Będziemy po prostu informowali mieszkańców - dodał poseł. W kwietniu SLD planuje złożyć też własny wniosek o referendum ws. reformy emerytalnej. We wniosku znajdą się dwa pytania: czy Polacy są za wydłużeniem wieku emerytalnego do 67 lat, tak jak chce rząd; czy obywatele podzielają pogląd, że drugim kryterium umożliwiającym przejście na emeryturę jest staż pracy, faktycznie przepracowane lata, dla kobiet - 35, dla mężczyzn - 40 lat. Sojusz zebrał już około 400 tys. podpisów pod swym wnioskiem.