Miller: rozumiemy potrzebę deregulacji, ale mamy zastrzeżenia

dodano 2012-04-23 16:48 w kategorii: Ludzie

Posłowie SLD spotkali się w środę z ministrem sprawiedliwości Jarosławem Gowinem. Temat rozmowy: zapowiadana przez rząd deregulacja niektórych zawodów.

- My rozumiemy, że w Polsce tych regulacji jest za dużo. Rzeczywiście jesteśmy na jednym z czołowych miejsc w Europie, w UE i że zwłaszcza dla młodego pokolenia Polaków są to trudne do pokonania bariery – mówił po spotkaniu szef SLD Leszek Miller.  - Będziemy zatem te propozycje, które będą do nas spływały, oglądać z tego punktu widzenia - dodał.
Były premier zaznaczył, że w momencie, kiedy w Sejmie pojawią się rządowe projekty dotyczące deregulacji, wówczas Sojusz będzie nad nimi pracował bez żadnych uprzedzeń, dążąc do stworzenia jak najlepszych aktów prawnych, które dobrze regulują kwestie dostępu do wielu zawodów.
Z kolei jak powiedział rzecznik SLD Dariusz Joński, Sojusz ma wątpliwości dotyczące deregulacji tych zawodów, które wiążą się z bezpieczeństwem obywateli. - Te zawody muszą być ponownie przeanalizowane, musi być dokładna informacja, jak one mają być deregulowane. Podaliśmy przykład chociażby zarządcy nieruchomości – podkreślił.
Jego zdaniem, utrzymany powinien być wymóg wyższego wykształcenia dla tego zawodu. - Czy powinno być tak, że tylko i wyłącznie osoba po podstawowym wykształceniu mogłaby pełnić funkcję zarządcy nieruchomości, która odpowiada za multipleks czy hipermarket, a tym samym za kilka tysięcy ludzi, którzy codziennie przebywają w takim miejscu – pytał retorycznie Joński.
Sojusz ma również wątpliwości dotyczące deregulacji zawodu taksówkarza czy trenera sportowego.
Miller poinformował też, że w najbliższym czasie planowane jest kolejne spotkanie Gowina z klubem SLD poświęcone funkcjonowaniu wymiaru sprawiedliwości, a także kwestii ograniczenia liczby stosowanych podsłuchów. Zapowiedział też opracowanie przez Sojusz własnego projektu w sprawie podsłuchów.