FMS: Rozpocznijmy dyskusję na temat prostytucji w Polsce

dodano 2012-07-06 07:44 w kategorii: Kraj

Federacja Młodych Socjaldemokratów w dniu 24 maja 2012 r. wysłała Apel do premiera Donalda Tuska, aby zajął stanowisko w sprawie ewentualnego usankcjonowania prawnego statusu prostytucji oraz opodatkowania usług seksualnych w Polsce. Minął miesiąc, a nie wpłynęła do nas odpowiedź od przedstawiciela Rządu RP. Nie wiem czy jest to przejaw braku zdania Rządu w sprawie tego ważnego tematu czy po prostu jest to ignorancja ze strony Rządu, którego obowiązkiem jest odpowiadanie na tego typu listy.

Jako FMS sygnalizowaliśmy, że problem prostytucji  szczególnie rozwinął się w okresie Euro 2012. Świadczą o tym liczne doniesienia prasowe. Informuje o tym między innymi Dziennik Bałtycki: ”Branża seksualna przeżywa rozkwit na Euro 2012. Do tego stopnia, że przed nocnym klubem prowadzącym agencję towarzyską w Gdańsku stanęły tymczasowe kontenery mieszkalne z prostytutkami”. ”Po meczu Hiszpanii z Włochami do gdańskiego klubu ustawiła się kolejka "klientów", a ruch był taki, że niektórych trzeba było odwozić do Gdyni”. Tak mówili taksówkarze po meczu grupowym, który odbył się w Gdańsku.
Liczymy, że nasz głos przyczyni się do rozpoczęcia poważnej dyskusji nt. prostytucji w Polsce. Istotne jest nie tylko opodatkowanie usług, ale przede wszystkim zdrowie i bezpieczeństwo kobiet, które decydują podjąć się prostytucji.
Zwracamy się za pośrednictwem mediów, aby taką debatę rozpocząć.

Z poważaniem,
Grzegorz Gruchalski