Sondaże uliczne także dobre dla SLD

dodano 2013-02-08 18:34 w kategorii: Kraj

Utrzymuje się tendencja wzrostowa poparcia społecznego dla Sojuszu Lewicy Demokratycznej. W najnowszym sondażu ulicznym portalu ewybory.eu partia może liczyć na 16,1%.

Sondaż uliczny przeprowadzony został w dniach 03-08.02.2013 przez EWYBORY.EU na reprezentatywnej próbie losowej 2000 dorosłych mieszkańców Polski. Błąd oszacowania wynosi ok. 2 procent. Zmiany w stosunku do poprzedniego sondażu przedstawiają się następująco: PO (-0.8%), PiS (+3.5%), SLD (+0.9%), RP (+1.0%), PSL (-1.6%), SP (-2.0%), KNP (-0.5%), PJN (-0.1%), PPP (-0.3%).

Portal ewybory.eu podaje też konkretną liczbę głosów, jakie padły na poszczególne partie: Platforma Obywatelska 592, Prawo i Sprawiedliwość 572,  Sojusz Lewicy Demokratycznej 322, Ruch Palikota 219, Polskie Stronnictwo Ludowe 150, Solidarna Polska 62, Kongres Nowej Prawicy 34, Polska Jest Najważniejsza 24, Polska Partia Pracy 10, Prawica Rzeczypospolitej 6, Zieloni 2004 4, Samoobrona 2, RACJA Polskiej Lewicy 1, Unia Polityki Realnej 1,
Partia Libertariańska 1.