Senyszyn: in vitro należy finansować z budżetu

dodano 2012-06-28 14:32 w kategorii: Ludzie

- Niepłodność jest chorobą społeczną, uznaną przez Światową Organizację Zdrowia. Leczenie tej choroby jest obowiązkiem każdego państwa. In vitro jest jedną z metod leczenia niepłodności - mówiła na czwartkowej konferencji europosłanka SLD Joanna Senyszyn. Podkreśliła, że w Polsce na niepłodność cierpi ponad milion par. - W Polsce mamy leczenie in vitro, ale jest ono kosztowne, więc dostępne jedynie dla tych, którzy mają pieniądze. Zaś w większości krajów europejskich in vitro jest finansowane przez państwo - dodała wiceszefowa SLD.

W ocenie Senyszyn, najlepszym rozwiązaniem jest zwracanie się do Narodowego Funduszu Zdrowia o finansowanie metody in vitro. - A jeśli ktoś otrzyma odmowę, zaskarżyć taką decyzję do sądu, bo jest to sprzeczne z art. 68 Konstytucji - oceniła.

Art. 68 ustawy zasadniczej stwierdza m.in., że "każdy ma prawo do ochrony zdrowia", a ponadto "obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych".

Senyszyn odniosła się także do zaproponowanych przez PiS projektów, które wprowadzają zakaz stosowania metody in vitro. - Są to projekty absurdalne w swojej naturze, bo leczenie choroby, jaką jest niepłodność, ma być karane. Jeśli dalej pójdziemy tą drogą, to niedługo będziemy karać leczenie gruźlicy, raka czy cukrzycy - ironizowała.