Andrzejkowe spotkania Joanny Senyszyn

dodano 2012-12-03 08:14 w kategorii: Ludzie

Na Andrzejkach w Tarnowie

30  listopada w siedzibie Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Tarnowie odbyło się okolicznościowe spotkanie Andrzejkowe poświęcone pamięci zmarłego rok temu Andrzeja Skrzyńskiego. Posła dwóch kadencji  Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej, wieloletniego członka wojewódzkich władz Sojuszu Lewicy  Demokratycznej  w Małopolsce, znanego i cenionego działacza społecznego.

Wzięli w nim udział członkowie i sympatycy SLD z Tarnowa, przedstawiciele Małopolskiej Rady Wojewódzkiej SLD oraz wiceprzewodnicząca partii prof. Joanna Senyszyn.

Uroczystość otworzył przewodniczący Rady Powiatowej SLD w Tarnowie Jakub Kwaśny. W trakcie spotkania w miłej atmosferze przy kawie, herbacie i poczęstunku każdy miał możliwość opowiedzieć jak zapamiętał Andrzeja Skrzyńskiego. Dyskutowano również o planach Sojuszu, a eurodeputowana, opócz wspomnień i anegdot, przybliżyła zebranym trwające obecnie w Parlamencie Europejskim prace nad budzącym duże emocje budżetem unijnym.

Na Andrzejkach w Myślenicach

Z kolei 1 grudnia, wiceprzewodnicząca SLD, odwiedziła działaczy i sympatyków Sojuszu z powiatu myślenickiego. Tutaj również uczestniczyła w zebraniu o charakterze polityczno-andrzejkowym. W pierwszej części spotkania eurodeputowana mówiła o aktualnych problemach UE, o unijnym budżecie oraz o swojej pracy, jako wiceprzewodniczącej Komisji Praw Człowieka. W tym kontekście przedstawiła działania na rzecz zapobiegania i zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej. Prof. Senyszyn uspokajała, że najważniejsza dla Polski jest nie sama kwota, jaką otrzymamy, a takie zapisy proceduralne, które w pozwolą wykorzystać te pieniądze najbardziej efektywnie. Senyszyn podkreśliła niebezpieczeństwo zwiększenia wymaganego wkładu własnego do 25 proc. W drugim temacie pani profesor przedstawiła przerażające dane; otóż co druga Polka i Europejka była ofiarą przemocy (przynajmniej raz w życiu). Wszyscy zebrani na sali członkowie myślenickiego SLD zgodnie uznali, że takiej rzeczywistości należy się sprzeciwiać i jeszcze mocniej podkreślać ten sprzeciw w polityce Sojuszu.

Następnie członkowie SLD pytali wiceprzewodniczącą o różne problemy z zakresu polityki społecznej, równościowej, polityki zagranicznej oraz kwestii lokalnych. Mocno podnoszonym problemem był konflikt izraelsko-palestyński. Wszyscy działacze SLD w Myślenicach chcą politycznego wsparcia dla Palestyńczyków. Prof. Senyszyn opowiedziała o swojej aktywności w tym zakresie. Parlament Europejski niestety jest instytucją rozdartą pomiędzy dwie strony tego konfliktu. Sama wiceszefowa jednoznacznie wspiera jednak stronę Palestyńską, dążącą do niepodległości i wolności. Ponadto eurodeputowana podniosła kwestię polityki genderowej, skrytykowała teorie zamachowe tragedii Smoleńskiej oraz w humorystyczny sposób odniosła się do pomysłu ZIO w Krakowie. W jej ocenie nie jest to dobra inicjatywa. Krzysztof Klimczak, członek myślenickiego SLD oraz Sekretarz RW Sojuszu, podkreślił iż jest to wstęp do kampanii wyborczej PO. Kampanii nieodpowiedzialnej, populistycznej, szkodzącej miastu a nawet całemu rejonowi. Spotkanie prowadził przewodniczący SLD Myślenice Rafał Kudas, który zapowiedział trwałą współpracę z profesorką oraz otwarcie nowego biura Sojuszu w najbliższym czasie.