Tadeusz Iwiński na sesji Rady Europy w Strasburgu

dodano 2012-06-24 11:03 w kategorii: Ludzie

W dniach 25-27 czerwca b.r. poseł Tadeusz Iwiński weźmie udział – w ramach delegacji Sejmu i Senatu – w obradach sesji plenarnej Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy w Strasburgu. Głównymi punktami obrad będą dwie tzw. wspólne debaty dotyczące kluczowych obecnie zagadnień: kryzysu gospodarczego oraz stanu demokracji w Europie ("Zagrożona demokracja-dzisiejsza rola obywateli i państwa").

Podstawą tych dyskusji będą poszczególne raporty na takie tematy, jak "Środki oszczędnościowe – zagrożenie dla demokracji i praw społecznych", "Młode pokolenie ofiarą – społeczne, gospodarcze i polityczne skutki kryzysu finansowego", "Wpływ kryzysu gospodarczego na samorząd lokalny i regionalny w Europie", "Wzrost ekstremizmu populistycznego w Europie jako zagrożenie dla demokracji" oraz "Wizerunek migrantów i uchodźców przedstawiany w trakcie kampanii wyborczych".

Odbędą się też wybory sędziów Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu (dokonuje tego Zgromadzenie w tajnym głosowaniu, za każdym razem spośród trojga kandydatów) – z  POLSKI, Bośni i Hercegowiny, Chorwacji, Czech, Holandii, Rosji, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Również wybory zastępcy sekretarza generalnego Rady. Gośćmi ZPRE będą premierzy Chorwacji i Albanii, którzy odpowiedzą  też na pytania deputowanych, a także przewodniczący Zgromadzenia Konstytucyjnego Tunezji.