Nie dla ulicy Julka Nowickiego w Toruniu!

dodano 2017-06-14 20:12 w kategorii: Powiatowe

Szef SLD w Toruniu Marek Jopp otrzymał pismo od Przewodniczącego Rady Miasta Torunia z informacją, że miejskie komisje nie zaakceptowały na patrona dekomunizowanej ulicy Armii Ludowej - Julka Nowickiego.

Toruński SLD z wielkim oburzeniem przyjął wiadomość o decyzji Instytutu Pamięci Narodowej, którego zdaniem Armia Ludowa jest złym patronem dla jednej z toruńskich ulic. Naszym zdaniem decyzja zmuszająca Radę Miasta Torunia, do zmiany patrona tej ulicy, pomimo negatywnych opinii jej mieszkańców i wbrew prawdzie historycznej to skandal!

Ustawa dekomunizująca ulice z 1 kwietnia 2016 r., z którą się nie zgadzamy, jest jednak prawem. Zaproponowaliśmy więc, by ulica ta nosiła imię Julka Nowickiego. Młodego, dwudziestoczteroletniego chłopaka, który tragicznie zginął od policyjnej kuli, podczas demonstracji bezrobotnych. Naszym zdaniem postać Nowickiego symbolizuje wydarzenia, które rozegrały się na toruńskich ulicach w 1936 roku, zasługuje na pamięć przyszłych pokoleń. Sojusz Lewicy Demokratycznej nadal będzie zabiegał, by godnie upamiętnić Jego cześć.

Słowo Pomorskie, 16 czerwca 1936 r.

Zachęcamy do lektury całego pisma: