Gawkowski: SLD robi ankiety o stanie samorządu.

dodano 2012-10-18 15:31 w kategorii: Ludzie

Pół miliona ankiet o stanie samorządu chce do końca listopada w całej Polsce zebrać SLD. Będą one dotyczyć realizacji obietnic wyborczych, oczekiwań mieszkańców oraz zmian ustrojowych. Raport zostanie zaprezentowany 8 grudnia na Radzie Krajowej partii. - Chodzi o to, żebyśmy przeprowadzili rzetelną dyskusję o stanie samorządu terytorialnego w Polsce, w województwach, gminach i powiatach w całym kraju – mówił podczas konferencji w Lublinie sekretarz generalny Krzysztof Gawkowski. Dodał, że dziś jest lepszy czas na taką merytoryczną dyskusję niż w czasie kampanii, kiedy atmosfera polityczna jest napięta.

Ankiety od przyszłego tygodnia będą przeprowadzać członkowie i sympatycy SLD na ulicach, w domach i na spotkaniach w całym kraju. Sojusz chce zebrać pół miliona ankiet, bo zdaniem Gawkowskiego pozwoli mu to dysponować opiniami reprezentatywnej grupy społecznej. Gawkowski przypomniał, że to Sojusz w 2002 r. doprowadził do zmiany ordynacji wyborczej i bezpośrednich wyborów wójtów, burmistrzów i prezydentów. - Bardzo dużo sygnałów w Polsce samorządowej mówi, że to była dobra decyzja, więc kolejnym krokiem powinny być bezpośrednie wybory starostów i marszałków. My dzisiaj nie mamy jasno sklarowanej decyzji, chcemy o to zapytać społeczeństwo – tłumaczył polityk SLD. Pytania z ankiety będą też dotyczyć ewentualnej reformy powiatów, przeniesienia niektórych ich kompetencji na szczebel gmin bądź województw.