Zemke: Minister lekceważy prezydenta

dodano miesiąc temu w kategorii: Ludzie

- Wymiana listów pokazuje, że te relacje pomiędzy prezydentem- zwierzchnikiem a ministrem nie są normalne – ocenił Janusz Zemke, eurodeputowany SLD komentując w programie „Fakty po Faktach” wymianę korespondencji pomiędzy kancelarią prezydenta, a ministerstwem obrony narodowej. – Myślę, że jeżeli prezydent decyduje się na taki list i potem on zostaje celowo upubliczniony, to jest to wyraz tego, że minister lekceważy prezydenta – podkreślił były wiceminister obrony narodowej.

Europedeputowany SLD na antenie TVN24 stwierdził, iż w liście od prezydenta Andrzeja Dudy do ministra Antoniego Macierewicza znajdują się bardzo ważne pytania. – Powinniśmy wiedzieć, czy tworzenie obrony terytorialnej nie odbywa się kosztem wojsk operacyjnych – powiedział Zemke. – Jest bardzo wiele sygnałów, że do wojsk obrony terytorialnej przechodzi dobra kadra, ale z tych jednostek, które są dla polskiego wojska absolutnie podstawowe – ocenił. – Tworzą oni jednostki, których jeszcze nie ma, a te jednostki, które powinny być w gotowości tracą ważną kadrę – dodał.

Oglądaj cały program "Fakty po Faktach", kliknij tu.