Przedstawicielki partii politycznych i organizacji kobiecych przeciwko przemocy w rodzinie

dodano ponad tydzień temu, 2017-04-21 w kategorii: Akcje

20 kwietnia 2017 r.  o godz. 12:00 przed Ratuszem w Bydgoszczy odbyła się konferencja prasowa, na której kobiety domagały się złożenia mandatu przez radnego Rady Miasta Bydgoszczy Rafała Piaseckiego, który oskarżony jest o przemoc domową.

Kobiety poza złożeniem mandatu przez radnego, domagały przyjęcia jednoznacznej postawy przez polityków Prawa i Sprawiedliwości wobec swojego kolegi oraz apelowały o pomoc dla żony radnego.

W konferencji wzięły udział przedstawicielki partii politycznych i orgazniacji kobiecych. Petycja o złożenie mandatu została podpisana przez wiceprzewodniczącą Rady Miejskiej SLD Izabelę Nowicką, swoje podpisy złożyły także Joanna Czerska-Thomas (.Nowoczesna), Monika Matowska (Platforma Obywatelska), Karolina Kozłowska (Partia Razem), Anna Wróblewska-Zawadzka (Dziewuchy Dziewuchom Bydgoszcz), Joanna Gajownik (Czarny Protest), Sara Winnicka (Fundacja Oblivion).

Swoją obecnością wspólną sprawę wsparły również: Bożena Grubich z Forum Równych Szans i Praw Kobiet SLD oraz Bożena Szczukowska reprezentująca Demokratyczną Unię Kobiet.

Fundacja Oblivion udostępniła numer konta, na które można wpłacać pieniądze, które pomogą funkcjonować Pani Karolinie:

fundacja Oblivion
57 2030 0045 1110 0000 0410 9260
z dopiskiem: dla Karoliny

O godz. 17:00 radny Rafał Piasecki złożył mandat. Widać, że siła kobiecego protestu zadziałała.