Wygrana w konkursie wiedzy o gminie Niechanowo przepustką do Parlamentu Europejskiego

dodano ponad tydzień temu, 2017-04-21 w kategorii: Ludzie

Stowarzyszenie Młodych Wielkopolan z inicjatywy Pana Tadeusza Tomaszewskiego, po raz 22 organizuje wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w „różanej gminie” XXII edycję konkursu wiedzy „Gmina Niechanowo – Historia i Współczesność”. Organizatorami konkursu są Urząd Gminy, Zespół Szkół, Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP, Gminny Ośrodek Kultury, Gminna Biblioteka Publiczna w Niechanowie oraz Szkoła Podstawowa w Jarząbkowie. Celem konkursu jest upowszechnianie wśród młodzieży szkolnej wiedzy o historii i dorobku społeczno – gospodarczym gminy, popularyzacja roli i znaczenia samorządu terytorialnego, Unii Europejskiej oraz kompetencji konstytucyjnych organów władzy państwowej. Konkurs zostanie przeprowadzony w czterech grupach wiekowych od klasy I szkoły podstawowej do III klasy gimnazjum. Młodzież, która zakwalifikuje się do finału gminnego w poszczególnych kategoriach wiekowych otrzyma nagrody finansowe za zajęcie od I do III miejsca, a zwycięzca w kategorii gimnazjów otrzyma nagrodę ufundowaną przez Posłankę do Parlamentu Europejskiego Panią Krystynę Łybacką tj. wyjazd studyjny wraz z opiekunem do Parlamentu Europejskiego w Brukseli w dniach 25 – 29.06.2017. Na nagrody darczyńcy przeznaczyli kwotę 3.400 zł, a Urząd Gminy ufunduje także nagrody książkowe. Fundatorami nagród finansowych w bieżącej edycji konkursu są Eugeniusz Zamiar, Maria Graczyk, Tadeusz Tomaszewski, Elżbieta Rzepecka – Roszak, Stanisław Dolaciński, Zdzisław Sikora i Arkadiusz Gaca.