Janusz Zemke spotkał się dziś z mieszkańcami Torunia.

dodano ponad tydzień temu, 2017-04-20 w kategorii: Informacje

W dniu dzisiejszym o godzinie 18 w klubie Kameleon przy ul. Tuwima odbyło się spotkanie Posła do Parlamentu Europejskiego Janusza Zemke z mieszkańcami Torunia. Poruszano wiele ważnych spraw, od jego działalności w Brukseli i Strasburgu po bieżącą sytuację polityczną w Polsce. Spotkanie cieszyło się sporym zainteresowaniem Torunian.

Dzisiejsze spotkanie podzielone było na dwa zasadnicze bloku. W pierwszeym z nich nasz europarlamentarzysta opowiedział zebranym o głównych problemach przed jakimi stoi zjednoczona Europa. Prócz kwestii Uchodźców i Terroryzmu poruszył on kwestie Brexitu i jego skutków, w tym także finansowych, dla Europy i Polski.

W końcowej części bloku Janusz Zemke przedstawił podsumowanie jego działalności w regionie Kujawsko-Pomorskim. Trzeba bowiem nadmienić, że realizuje on w naszym regionie trzy ważne projekty, których beneficjentami zostało już przeszło 7 tysięcy osób. Kluczowym jest program „Komputer oknem na świat”, z którego skorzystać mogą osoby po pięćdziesiątym roku życia. Jest to cykl szkoleń z obsługi komputera na dwóch różnych poziomach – podstawowym i zaawansowanym, realizowanych w 26 salach komputerowych europosła rozlokowanych w naszym województwie.

Drugim ważnym programem jest program stażów w biurach krajowych i Parlamencie Europejskim skierowany dla najzdolniejszych studentów. By móc z niego skorzystać prócz średniej ocen powyżej 4 kandydat musi cechować się biegłą znajomością języka angielskiego oraz odpowiednią wrażliwością wyrażoną w działalności społecznej.

Ostatnim, choć niemniej ważnym aspektem działalności Janusza Zemke w regionie jest program kursów języka angielskiego dla maluchów z ubogich rodzin. Osoby zainteresowane szczegółami tego i powyższych przedsięwzięć stosowne informacje mogą otrzymać w każdym z biur europarlamentarzysty w regionie. (pełna lista tutaj: http://www.janusz-zemke.pl/biura )

W drugim bloku spotkania Janusz Zemke odpowiadał na pytania osób zebranych na Sali. Tę część zdominowały sprawy pozycji Polski w Unii Europejskiej, naszej obronności oraz represyjnej ustawy dezubekizacyjnej uchwalonej wraz z budżetem 16 grudnia w Sali Kolumnowej polskiego parlamentu.

Odpowiadając nasz gość podkreślił, że obecna polityka polskich władz znacząco osłabia negocjacyjną pozycję naszego kraju w kluczowych sprawach. „Dziś nie jesteśmy w stanie zbudować większości, w wielu sprawach, w których w przeszłości przychodziło nam to z łatwością.” – powiedział, dając za przykład głosowania dotyczące unijnej polityki rolnej.

W zakresie obronności podkreślił konieczność dbania o doświadczone kadry oraz stworzenia sił zdolnych do reagowania na nowe rodzaje zagrożeń w tym wojsk informacyjnych (cyber armii) jako przykład podając Niemcy, którzy stworzyli podobne jednostki liczące przeszło 14 tysięcy specjalistów.

Najwięcej czasu gość poświęcił jednak represyjnemu prawu jaki w jego ocenie jest uchwalona 16 grudnia zeszłego roku ustawa dezubekizacyjna. Podkreślił, że w dzisiejszym stanie prawnym jedyną możliwością walki jest zmiana ekipy rządzącej. Fakt ten jest o tyle ważny, że istnieje uzasadniona obawa możliwości skierowania wniosków w tych sprawach do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu. Wiąże się to z tym, że rozpatruje on wnioski osób, które wyczerpały krajową drogę sądową, a w jego ocenie, wątpliwości dotyczące polskiego Trybunału Konstytucyjnego mogą skutecznie blokować tę drogę. W związku z powyższym Europoseł skierował zapytanie do Fransa Timmermansa w sprawie trybu postępowania w takim przypadku – odpowiedzi do dnia dzisiejszego jeszcze nie uzyskał. Janusz Zemke zauważył również, że dziś obrońców funkcjonariuszy służb mundurowych jest wielu, jednak wśród sił politycznych jedynie Sojusz Lewicy Demokratyczniej nie przyłożył ręki do stanu w jakim znaleźli sie emeryci objęci ustawą. Zarówno wśród posłów PO, Nowoczesnej czy PSL znajdziemy osoby, które głosowały za obniżeniem emerytur mundurowych w 2009 roku czy powołaniem IPN kilka lat wcześniej. Jedynie SLD w obu przypadkach było przeciwne.

Na zakończenie Europarlamentarzysta zapewnił, że funkcjonariusze służb mundurowych, jak i w przyszłości żołnierze, na których czeka złożony 2 grudnia analogiczny projekt ustawy, mogą liczyć na jego wsparcie w walce o swoje prawa przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka w Strasburgu, dodając, że dla Sojuszu Lewicy Demokratycznej warunek zniesienia tego represyjnego prawa będzie warunkiem koniecznym do realizacji przy zawiązywaniu ewentualnych koalicji z innymi ugrupowaniami politycznymi.