Cztery nowe podstawówki

dodano ponad tydzień temu, 2017-04-19 w kategorii: Powiatowe

Cztery nowe szkoły podstawowe nr 84 przy ul. Wici, nr 94 przy ul. Zacisze, nr 158 przy ul. Janosika oraz nr 198 przy ul. Czajkowskiego oraz Liceum Ogólnokształcące nr XI z siedzibą przy ul. Kopcińskiego utworzy miasto. To efekt kompromisu z nauczycielami, dyrektorami szkół i rodzicami jaki udało się wypracować podczas konsultacji dotyczących wdrażania w Łodzi rządowej reformy oświaty.

- Decyzja o powołaniu tych szkół jest ostatecznym dowodem na to, że rząd PiS likwiduje szkoły, bo czym innym jest wygaszanie gimnazjów, a łódzki samorząd je tworzy - powiedział Tomasz Trela, wiceprezydent Łodzi. - Obiecaliśmy utworzenie tych placówek i słowa dotrzymujemy. Gdyby nie kurator oświaty, który usiłował nam narzucić swoją wizję szkół wszystkie nowe placówki przyjęłyby uczniów już od września tego roku, a tak zaczną działać od 1 września 2018 roku.

Zarówno nowe szkoły podstawowe jak i dwujęzyczne liceum z nauczaniem w języku francuskim i angielskim będą prowadzić nabór do klas pierwszych. Ale nie ma przeszkód by równolegle utworzyć w nich klasę IV lub VII o ile zbierze się odpowiednia liczba chętnych uczniów. Jak zapewnił wiceprezydent Trela powstanie nowych placówek nie będzie oznaczało dla żadnego z uczniów przymusowej zmiany szkoły. Nowe podstawówki będą zlokalizowane w budynkach, gdzie obecnie funkcjonują Gimnazja nr 3, 13, 33 oraz Gimnazjum Mistrzostwa Sportowego. Projektami uchwał w tej sprawie zajmą się radni na najbliższej sesji, zaplanowanej na 26 kwietnia.

Źródło.