Zemke: Chodzi o to, żeby Tuska gnębić

dodano 2017-04-18 09:19 w kategorii: Informacje

Przesłuchanie Donalda Tuska jest dosyć dziwne - mówił w TVN24 BiS Janusz Zemke. Poseł do Parlamentu Europejskiego zwracał uwagę, że " chodzi w nim (tym pomyśle - red.) raczej o to, aby Tuska gnębić, pokazywać jako osobę podejrzaną" . Jutro były premier Donald Tusk ma przyjechać pociągiem do Warszawy, by spotkać się z prokuratorami.

- Za granicą to będzie kolejne potwierdzenie, że polski rząd walczy z Tuskiem i chce osłabić jego pozycję. To kolejny brzydki kwiatek do kożucha - mówił Janusz Zemke.

Gość TVN24 BiS mówił też, że wzywanie Tuska na przesłuchanie jest nie tylko zemstą, ale i polityczną grą obozu rządzącego na przyszłość. - Pamięta się, że Donald Tusk kilka razy doprowadził do ciężkich klęsk PiS-u, więc zemsta jest pożądana. A po drugie to kalkulacja, bo kierownictwo PiS-u przed oczami ma wybory prezydenckie i dobrze wiem, że Tusk może być kontrkandydatem dla Andrzeja Dudy - mówił Zemke.

Oglądaj całą rozmowę z Januszem Zemke, kliknij tu.