Spotkanie przy grobie Jerzego Szmajdzińskiego

dodano 2017-04-10 09:14 w kategorii: Informacje

W  siódmą rocznicę katastrofy smoleńskiej, spotkaliśmy się przy grobie Jerzego Szmajdzińskiego.

Krótkie wspomnienie o Naszym Drogim Przyjacielu wygłosił b. premier Leszek Miller. - Jego twarz będziemy nosić w sercu, a nie wykorzystywać do bieżącej walki politycznej, jak robią to ci, którzy mówią, że ofiary katastrofy TU-154 w Smoleńsku "poległy", a nie zginęły - zaznaczył. - To nie mgła. To ludzie ludziom zgotowali ten los - powiedział b. premier, odnosząc się do tez o rzekomym zamachu.

W uroczystości udział wzięli min.: Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska, przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty, b. premier Leszek Miller, eurodeputowany Janusz Zemke, wiceprzewodniczący SLD Sebastian Wierzbicki, Wojciech Olejniczak, prof. Tadeusz Iwiński, prof. Jerzy Jaskiernia, Ryszard  Kalisz, wiceprzewodnicząca SLD na Mazowszu SLD Anna-Maria Żukowska, Andrzej Golimont, członek zarządu SLD w Warszawie Zbigniew Żaba, wiceprzewodniczący FMS Mazowsze Artur Jaskulski, przewodniczący Stowarzyszenia "Pokolenia" Marek Klimczak, rzecznik prasowy SLD Warszawa Jerzy Nowak.

Jerzy Szmajdziński. Sprawował mandat poselski na Sejm PRL IX Kadencji. Od roku 1991 stale obecny w Sejmie RP – był m.in. przewodniczącym Klubu Parlamentarnego SLD (dwukrotnie) oraz przewodniczącym Komisji Obrony Narodowej. W 2007 roku został wicemarszałkiem Sejmu VI kadencji. Był posłem z okręgu legnicko-jeleniogórskiego. W październiku 2001 roku objął stanowisko ministra obrony narodowej w rządzie Leszka Millera, pełnił je także w rządzie Marka Belki. W czerwcu 2008 został wiceprzewodniczącym SLD. W grudniu 2009 roku został ogłoszony kandydatem SLD w wyborach prezydenckich. Wcześniej był między innymi sekretarzem generalnym SdRP. Wiele lat swojego życia poświęcił na działalność w ruchu młodzieżowym. Od 1992 roku przewodniczący stowarzyszenia „Pokolenia”.