List Tomasza Treli do biskupa Marczaka

dodano 2017-03-29 14:11 w kategorii: Powiatowe

Tomasz Trela, wiceprezydent łodzi zajmujący się m.in. edukacją, wysłał list do biskupa Marka Marczaka, administratora Archidiecezji Łódzkiej. Pismo dotyczy zajścia podczas rekolekcji: ksiądz spoliczkował jednego z uczniów.

List:

Ze zdumieniem i ogromnym zaniepokojeniem przyjąłem informację o akcie przemocy, jakiego dopuścił się wobec ucznia Gimnazjum nr 35 ks. Przemysław Szewczyk, prowadzący poniedziałkowe spotkanie rekolekcyjne w kościele pw. św. Alberta Chmielowskiego. Jak zapewne Ksiądz Biskup wie, ks. Szewczyk spoliczkował jednego z chłopców, chcąc w ten sposób uspokoić całą grupę. Jako wiceprezydent Łodzi odpowiedzialny za edukację nie mogę pozostać obojętnym wobec tego incydentu.

W łódzkich szkołach nigdy nie było i nie będzie przyzwolenia na jakąkolwiek przemoc - słowną czy fizyczną. Każdy nauczyciel oraz inny pracownik szkoły, który dopuści się podobnego czynu, musi się liczyć z poważnymi konsekwencjami, ponieważ agresja zawsze rodzi agresję, a przemoc powoduje przemoc. Dzieci i młodzież w łódzkich szkołach mają być bezpieczne, a kadra pedagogiczna nie tylko uczyć, ale także wspierać uczniów jeśli zajdzie taka potrzeba.

Z ubolewaniem stwierdzam, że zachowanie ks. Szewczyka stawia pod znakiem zapytania jego przygotowanie pedagogiczne, dlatego oczekuję od Księdza Biskupa nie tyle wyjaśnienia sprawy, ale przede wszystkim zdecydowanej reakcji. Przeprosiny jakie ks. Szewczyk skierował pod adresem chłopca i jego rodziców uważam za niewystarczające. Ufam, że ksiądz Biskup potraktuje mój list z należytym zrozumieniem i podejmie stosowne kroki by podobne zdarzenia nigdy nie miały miejsca.

Źródło.