Iwiński: Rząd nie może oceniać propozycji przyjęcia pewnej grupy uchodźców jako szantaż

dodano 2017-03-29 07:48 w kategorii: Informacje

- Grupa Wyszehradzka odgrywała większą rolę kiedy wspólnie dążyliśmy do NATO i Unii Europejskiej – powiedział prof. Tadeusz Iwiński w programie "To Był Dzień" na antenie Polsat News, odpowiadając na pytanie o aktualny stan Grupy Wyszehradzkiej. – Grupa nie jest tak blisko skonturowana jak Grupa Benelux-u, czy też Grupa Nordycka, która powstała w skutek woli parlamentów a nie rządów – podkreślił Iwiński. – Dzisiaj, to co łączy te państwa to konstrukcja oparta na negowaniu, zostałem niemile zaskoczony stanowiskiem Grupy Wyszehradzkiej w sprawie uchodźców. Stanowisko to jest sprzeczne z Konwencją Genewską – oświadczył.

28 marca br. profesor Iwiński ocenił, iż Polska musi dbać o swoje bezpieczeństwo, ale rząd nie może oceniać propozycji przyjęcia pewnej grupy uchodźców jako szantaż. – Polska nie może być państwem, które niewiele daje od siebie, nie płaci na pomoc rozwojową i oświadcza, że nie przyjmie żadnego uchodźcy – stwierdził Tadeusz Iwiński. – Takie stanowisko jest niehumanitarne, anty-solidarnościowe i wbrew stanowisku wszystkich kościołów, polskiego Episkopatu, czy też papieża – podkreślił. – Czesi i Słowacy przyjęli uchodźców – dodał.

Oglądaj całą rozmowę z prof. Tadeuszem Iwiński, kliknij tu.

Początek od 25 minuty.