SLD: Akty wandalizmu nie mogą obejść się bez potępienia

dodano 2017-03-23 13:58 w kategorii: Kraj

- Akty  wandalizmu nie mogą przejść niezauważone i nie mogą obejść się bez potępienia – powiedział Andrzej Szejna, wiceprzewodniczący SLD podczas uroczystości złożenia kwiatów na Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich w Warszawie, który został zdewastowany przez nieznanych sprawców. W uroczystości udział wzięli liderzy SLD: Włodzimierz Czarzasty, Sebastian Wierzbicki, Andrzej Szejna i Marcin Kulasek oraz ambasadorzy Rosji Siergiej Andrejew i Białorusi Aleksandr Averyanov, a także przedstawiciele ambasad Armenii i Kazachstanu.  – Spotkaliśmy się dziś w tym zacnym gronie, aby dać wyraz swojej dezaprobaty dla wandalizmu – podkreślił Szejna.

- 21 468 żołnierzy jest tu pochowanych, a w kraju wytworzona została taka atmosfera, że ucieka się od prawdziwej historii – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas spotkania z dziennikarzami przed Cmentarzem Żołnierzy Radzieckich w Warszawie 23 marca 2017 r. – Sojusz, bez względu na to kto będzie rządził w naszym kraju, będzie mówił jedną rzecz: żołnierze rosyjscy, żołnierze radzieccy wyzwolili Polskę – oświadczył Czarzasty. – Żołnierze ginęli tu i bez względu na to, kto jak ocenia historię, powinniśmy tym ludziom być wdzięczni – podkreślił przewodniczący Sojuszu.  – Życie to jest największy rachunek, jaki można sobie wystawić – dodał.

Lider SLD w swojej wypowiedzi stwierdził, iż wandalizm na Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich wynika z polityki historycznej obecnych władz. Skandalem określił plany likwidacji pomników pamięci żołnierzy radzieckich, którzy wyzwalali Polskę w trakcie II wojny światowej. – Takich pomników jest około 500 i jeżeli PiS uważa, że likwidując te pomniki zlikwiduje też historie i tym samym Polki i Polacy zapomną o krwi przelanej, to chcę powiedzieć, że my, polska lewica nie zapomnimy – oświadczył Czarzasty.

Przewodniczący SLD podczas rozmowy z dziennikarzami stwierdził, iż częścią procesu zakłamywania historii jest dekomunizacja ulic, którą forsuje PiS oraz usunięcie nazwiska pierwszego premiera II RP Ignacego Daszyńskiego z ustawy o obchodach 100-lecia odzyskania niepodległości.

- Im bardziej będziemy atakowali historię, tym bardziej ludzie nienormalni, chorzy psychicznie będą się budzili i będą z nich wychodziły diabły – skomentował wandalizm na  Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich w Warszawie Włodzimierz Czarzasty. – Trzeba być nienormalnym, aby niszczyć groby żołnierzy radzieckich, rosyjskich, armeńskich,  białoruskich i wszystkich krajów, które nas wyzwalały, przecież ci żołnierze walczyli z faszystowskimi  Niemcami – podkreślił.

- Cieszę się bardzo z tej inicjatywy i dziękuje za to, co powiedział przewodniczący Czarzasty, jest to podstawa do budowania dobrych stosunków między naszymi krajami - oświadczył Siergiej Andrejew, ambasador Rosji w Polsce po uroczystości złożenia kwiatów na Cmentarzu Żołnierzy Radzieckich w Warszawie. – Nie można budować normalnych stosunków na podstawie zapomnienia – dodał ambasador. – Jestem przekonany, iż większość społeczeństwa odnosi się do tych ofiar wspólnej walki z faszystowskimi Niemcami, nie inaczej, jako do ważnego skarbu dla naszej przyszłości i naszych  dobrych stosunków – podkreślił.

- Należy podkreślił brak jakiejkolwiek reakcji po stronie polskich władz, te wydarzenia miały miejsce ponad dwa tygodnie temu i wojewoda mazowiecki – przedstawiciel rządu – nie zrobił w tej sprawie nic – powiedział Sebastian Wierzbicki, wiceprzewodniczący SLD. – Gdyby nie reakcja obywateli, którzy nas o tym poinformowali, a potem mediów te faszystowski symbole tkwiłyby tu jeszcze przez długi czas – podkreślił Wierzbicki. – Apelujemy do wojewody mazowieckiego, ale i przedstawicieli władz Warszawy o zwrócenie szczególnej uwagi na miejsca pamięci żołnierzy, którzy uczestniczyli w wyzwalaniu naszego kraju, aby te miejsca nie spotykały się z aktami wandalizmu, ponieważ jest to wstyd dla Polski – dodał.