Zbiórka podpisów - referendum edukacyjne

dodano 2017-03-18 12:30 w kategorii: Powiatowe

Przedstawiciele Sojuszu Lewicy Demokratycznej zbierali w sobotę (18 marca) przy targowisku Górniak podpisy w sprawie organizacji referendum szkolnego. Inicjatywa Związku Nauczycielstwa Polskiego, do której przyłączyło się SLD, ma pozwolić Polakom zdecydować o reformie oświaty. Sojusz przy okazji proponuję swoją wizję reformy.

Przeciwnicy reformy edukacji PiS nie składają broni. Chociaż ustawa wprowadzająca zmiany w systemie edukacji została w styczniu podpisana przez prezydenta Andrzeja Dudę, w całej Polsce zbierane są podpisy pod wnioskiem o zorganizowanie referendum szkolnego. To ma być szansa dla obywateli, aby zdecydowali m.in. o likwidacji gimnazjów, powrocie do 8-letnich szkół podstawowych i wydłużonej o rok edukacji w szkołach średnich.

W ubiegłym tygodniu zebranych podpisów było 350 tysięcy. Potrzebne jest 150 tys. więcej, aby obywatele kraju mogli skierować wniosek o organizację referendum. W sobotę przy łódzkim Górniaku do podpisywania wniosków zachęcali wiceprzewodniczący SLD Tomasz Trela oraz radni miejscy SLD: Sylwester Pawłowski i Małgorzata Moskwa-Wodnicka. - Jestem przekonany, że w całej Polsce zostanie zebrana wymagana liczba podpisów - mówi Tomasz Trela. - Kiedy to się stanie, mam nadzieję, że prezes Jarosław Kaczyński weźmie je pod uwagę i referendum się odbędzie. Podczas ostatniej kadencji Sejmu wielokrotnie mówił o tym, że trzeba słuchać głosu Suwerena, jakim jest naród, więc liczymy na to, że Suweren będzie miał możliwość się wypowiedzieć w sprawie reformy - dodał wiceprezydent Łodzi, odpowiedzialny za miejską oświatę.

Przeciwnicy reformy chcą, aby powrócić do dyskusji na temat tego, jak powinien wyglądać system szkół w Polsce. Radna Moskwa - Wodnicka twierdzi, że nadal rodzice dopytują, na czym dokładnie mają polegać zmiany, co ma świadczyć o tym, że konsultacje społeczne podczas przygotowywania reformy były nieudolne. SLD chce, aby w trakcie debaty przeanalizować ich pomysł na nowy system. - Proponujemy czteroletnie szkoły podstawowe, czteroletnie gimnazja, czteroletnie licea i pięcioletnie technika. To zmiany oparty na istniejącej strukturze. Myślę, że ten pomysł byłby zaakceptowany przez rodziców, jaki i środowiska edukacyjne - mówi Tomasz Trela.

R_SZ_2017_2

Źródło: