Amadou Sy: Racja stanu naszego miasta jest ważniejsza od ambicji politycznych

dodano 2017-03-14 10:49 w kategorii: Ludzie

- Wielokrotnie słyszałem opinie, że obecne komitety wyborcze powinny się porozumieć, by nie dopuścić do destabilizacji i zmarnowania dotychczasowego trendu rozwojowego naszego miasta - oświadczył Amadou Sy na specjalnej konferencji prasowej z udziałem przewodniczącego SLD w województwie Dariusza Wieczorka oraz byłego wieloletniego posła Stanisława Kopcia - Racja stanu naszego miasta jest ważniejsza od ambicji politycznych. Mając na względzie prośby wielu mieszkańców oraz kierując się rozsądkiem, postanowiłem wycofać moją kandydaturę na rzecz wsparcia kandydatury Rafała Zająca, dotychczasowego zastępcy prezydenta miasta.

Prezentujemy oświadczenie Amadou Sy:

Szanowni Państwo!
Prawie tydzień temu na pierwszej konferencji prasowej w obecności szefa SLD Włodzimierza Czarzastego, informowaliśmy mieszkańców - za pośrednictwem mediów, o rozpoczęciu mojej kampanii wyborczej.
Od tamtego czasu przystąpiliśmy do zbierania od mieszkańców wpisów udzielających poparcia dla mojej kandydatury. W trakcie spotkań miałem okazję rozmawiać z naszymi mieszkańcami. Zadawano mi wiele pytań dotyczących stanu obecnego i mojej wizji przyszłości naszego miasta. Generalnie ludzie mówili o tym, co ich zdaniem, jest ważne dla poprawy komfortu życia. Sprawy dotyczyły wielu dziedzin życia naszego samorządu lokalnego, w tym m.in. spraw społecznych, braku mieszkań, ładu przestrzennego i estetyki miasta, czystości i porządku publicznego, ochrony zdrowia, reformy szkolnictwa (zamiaru likwidacji gimnazjów), braku ścieżek rowerowych, parkingów, o tym, że ulice są ciemne nocą, o braku placów zabaw dla dzieci w pobliżu spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych.
Oprócz tego, mówiono o obecnej sytuacji na poziomie krajowym i znacznej polaryzacji społeczeństwa polskiego. Nurtuje to wielu naszych mieszkańców. Z niektórych rozmów, które prowadziłem wynika, iż Stargardzianie boją się, aby spory i podziały istniejące na poziomie krajowym nie odzwierciedliły się w społecznościach samorządowych. Znacznej części naszych mieszkańców nie podoba się sposób uprawiania polityki na poziomie krajowym. Spora część Stargardzian boi się, zwłaszcza po ostatnich wydarzeniach w Brukseli, ośmieszenie i izolowanie naszego kraju na arenie międzynarodowej. Wielokrotnie słyszałem opinie, iż obecne komitety wyborcze powinny się porozumieć, aby nie dopuścić do destabilizacji i zmarnowania dotychczasowego trendu rozwojowego naszego miasta. Utożsamiam się z powyższymi obawami. W mojej opinii, racja stanu naszego miasta jest ważniejsza od ambicji politycznych.
Szanowni Państwo, mając na względzie prośby wielu mieszkańców oraz kierując się rozsądkiem, postanowiłem wycofać moją kandydaturę na rzecz wsparcia kandydatury Rafała Zająca, dotychczasowego Zastępcy Prezydenta Miasta. Władze SLD, z tych samych powodów, uznały moją decyzję za słuszną. Decyzję podjąłem mimo tego, iż na poparcie mojej kandydatury uzyskałem więcej niż wymaganej liczby wpisów. To dzięki wzmożonej aktywności mojego sztabu wyborczego i wielu mieszkańców Stargardu.
Z Rafałem Zającem, od wielu lat współpracowałem, jako radny Rady Miejskiej, a nasz klub „SLD i Lewica Razem”, za życia ś.p. Sławomira Pajora, czynnie brał udział w dążeniu do równoważonego rozwoju naszego miasta.
Kończąc pragnę podziękować wszystkim, którzy zaufali mi i popierali moją kandydaturę. Deklaruję gotowość reprezentowania ich w następnych wyborach samorządowych.

Przypomnijmy, że Amadou Sy kandydował w wyborach na prezydenta Stargardu w 2014 roku, uzyskując ponad 14% poparcia. Obecnie jest wiceprzewodniczącym Rady Miejskiej w Stargardzie.