VII Kielecka Manifa przeszła ulicami Kielc

dodano 2017-03-04 09:56 w kategorii: Wojewódzkie

Tekt pochodzi ze strony: http://www.naszekielce.com/?q=przez_kielce_przesz%C5%82a_manifa_2017_zdjecia_wideo

zdjęcia: Kamil Adam Piwowarski

Już po raz siódmy ulicą Sienkiewicza przeszła kielecka manifa organizowana w obronie praw kobiet. Pochód ruszył spod pomnika Henryka Sienkiewicza aby dotrzeć do kina Moskwa na panele dyskusyjne.

- Nie pozwolimy deptać swoich praw. My kobiety stanowimy 50 procent społeczeństwa. Jesteśmy wykształcone. Jesteśmy inteligentne. Wbrew temu co jeden z największych szkodników na scenie politycznej powiedział, że kobiety są mniejsze, słabsze, mniej inteligentne i dlatego powinny zarabiać mniej. My takich ludzi tępmy. My ich ignorujmy. My skażmy ich na zapomnienie. Ale niech to będzie ostrzeżeniem, że żadna z nas pojedynczo nie jest w stanie zmienić nic. Mimo dzielących nas poglądów na różne sprawy, na politykę, na różną ideologię, którą wyznajemy, wiarę możemy o nasze prawa walczyć razem. - mówiła do zgromadzonych przed marszem Bożena Kizińska.

W pochodzie wzięło udział ponad 50 osób. W obronie praw kobiet szli także panowie. W tym roku do wydarzenia organizowanego przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, Stowarzyszenie Europa Donna oraz Stowarzyszenie Stop Stereotypom dołączyła Partia Razem, Platforma Obywatelska oraz świętokrzyski Komitet Obrony Demokracji.

Po manifie w kinie Moskwa odbył się panel dyskusyjny dotyczący problemu dyskryminacji płci pięknej. Poruszano także tematykę współczesnego feminizmu. Zainteresowane panie miały możliwość skorzystać z badania mammograficznego i cytologii w specjalnym ambulansie, który stanął na mostku nad Silnicą.