Andrzej Szejna w Londynie o przyszłości Polek i Polaków na Wyspach

dodano 2017-02-24 13:54 w kategorii: Informacje

- Status naszych rodaków pracujących na Wyspach po Brexit-cie to główny temat naszych spotkań - powiedział Andrzej Szejna, wiceprzewodniczący SLD komentując rozmowy, które prowadził w Londynie z przedstawicielami zarówno brytyjskiej, jak i europejskiej socjaldemokracji. – Drugim ważnym tematem był oczywiście wpływ  Brexit-u w wymiarze politycznym, gospodarczym oraz społecznym na przyszłość Unii Europejskiej – stwierdził Szejna.

Ostatnie dni były bardzo intensywne dla wiceprzewodniczącego SLD, 23 lutego wziął udział min. w spotkaniu Gianniego Pittelli, przewodniczącego frakcji S&D w Parlamencie Europejskim z Jeremym Corbynem, przewodniczącym Partii Pracy na Wyspach Brytyjskich. 24 lutego Szejna wziął udział w rozmowach z burmistrzem Londynu Saddiq Khan-em.

- Prawa obywateli UE, którzy obecnie mieszkają i pracują w Wielkiej Brytanii muszą być zagwarantowana teraz – oświadczył lider Partii Pracy, odnosząc się do dyskusji o statusie min. Polek i Polaków, którzy obecnie pracują na Wyspach.

- Musimy współpracować z Partią Pracy w celu zapewnienia sprawiedliwego rozwiązania sprawy Brexit-u, zarówno  dla obywateli brytyjskich, jak i unijnych – powiedział przewodniczącego frakcji S&D w Parlamencie. - Sprawiedliwy Brexit oznacza, że ​​cztery podstawowe wolności wyrażone w traktatach będą poszanowane (swoboda przemieszczania się, swoboda przepływu towarów, swobodny przepływ usług, swobodny przepływ kapitału – red.) – podkreślił Pittella. -  Wyjście Wielkiej Brytanii z UE musi również oznaczać, że prawa obywateli UE mieszkających i pracujących na Wyspach, a także brytyjskich obywateli mieszkających i pracujących w UE będą wzajemnie gwarantowane – dodał.