Radni SLD w Świnoujściu: Chcemy żyć w mieście ekologicznym z czystymi plażami!

dodano 2017-02-16 15:34 w kategorii: Informacje

Radni SLD nie chcą terminalu kontenerowego w Świnoujściu. Chcą bronić miasta przed tą inwestycją.

- Stajemy po stronie mieszkańców, którzy chcą żyć mieście ekologicznym, mieście z czystymi plażami, bez widoku dobijających kontenerowców czy zanieczyszczeń pochodzących z tych statków - powiedziała podczas konferencji prasowej przewodnicząca Rady Miasta Joanna Agatowska.

I dodała:

- Spotkaliśmy się w miejscu, które najczęściej odwiedzają zakochani i gdzie najwięcej turystów robi sobie pamiątkowe zdjęcia, czyli przy świnoujskim wiatraku. Ten widok może się już wkrótce całkowicie zmienić. Po mojej lewej stronie może wychodzić daleko w morze pirs, do którego będą przybijały ogromne kontenerowce, załadowane po brzegi. Większość mieszkańców Świnoujścia żyje z turystyki i usług turystycznych oraz ogromnego przypływu zarówno Polaków, jak i obcokrajowców do naszego miasta. Nie chcemy tego zmieniać.

Radny Ryszard Teterycz dodał, że Klub Radnych SLD na najbliższej sesji wystąpi z propozycją uchwały intencyjnej, która będzie zakładała większy udział Rady Miasta w tej sprawie.

Radni SLD zapowiedzieli, że wystąpią także do Ministra Gospodarki o potwierdzenie informacji przedstawionej na ostatniej sesji przez prezydenta miasta, że trwają prace nad przygotowaniem tzw. Specustawy, która może całkowicie wyeliminować udział władz lokalnych i mieszkańców przy podejmowaniu tej ważnej decyzji.