Stanowisko SLD w sprawie represji wobec nauczycielek biorących udział w „Czarnym Proteście”

dodano 2017-02-10 07:15 w kategorii: Ludzie

10 nauczycielek z zabrzańskiego Zespołu Szkół Specjalnych nr 39 stało się ofiarami represji aparatu państwowego, ponieważ w 3 października 2016 r. w tzw. „Czarny Poniedziałek” przyszły do pracy ubrane na czarno. 10 lutego 2017 r. odbędzie się w tej sprawie komisja dyscyplinarna, która może ukarać nauczycielki z Zabrza karą nagany, zwolnieniem z pracy lub nawet całkowitym wydaleniem z zawodu.

Stało się tak pomimo zapewnień samej premier Beaty Szydło, która podczas swego grudniowego wystąpienia stwierdziła  – „Polska jest wolna i demokratyczna (...) Chcecie maszerować – maszerujcie, chcecie protestować – protestujcie”.

Kobiety w Polsce żądają szacunku oraz ochrony swoich praw. Dlatego zorganizowały i masowo wzięły udział w  „Czarnym Proteście”.

Przypominamy Art. 54. Konstytucji RP - Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Wyrażamy oburzenie w związku z działaniami aparatu państwa., który ma wszelkie znamiona represji w stosunku do osób protestujących przeciwko polityce partii rządzącej.