SLD Wrocław do radnych Rafała Dutkiewicza: Zagłosujcie za in vitro

dodano 2017-02-09 09:00 w kategorii: Powiatowe

W czwartek 9 lutego 2017 r. wrocławscy radni zajmą się projektem uchwały w sprawie dofinansowania z miejskiego budżetu procedury in vitro. Miasto miałoby wydać na ten cel ponad 2 miliony złotych rocznie. Z tych pieniędzy mogłoby skorzystać w ciągu 12 miesięcy 420 par starających się o dziecko. Zwolennicy in vitro mogą liczyć na 13 głosów za tym rozwiązaniem. Nie wiadomo jak zagłosuje większość radnych klubu Rafała Dutkiewicza. By pomysł przeszedł potrzeba 19 głosów.

Rocznie mogłoby z niego skorzystać 420 par. Każda z nich otrzymałaby na leczenie 5 tys. zł. Program kosztowałby miasto 2,1 mln zł rocznie. Radni Nowoczesnej pod projektem uchwały zebrali ponad 6 tys. podpisów wrocławian. Nie jest jednak pewne, że jutro miejscy radni przyjmą uchwałę w tej sprawie. Choć Nowoczesna i klub Rafała Dutkiewicza mają podpisane koalicyjne porozumienie, to w sprawach światopoglądowych każdy radny głosuje zgodnie z własnym sumieniem. Tajemnicą nie jest, że część radnych prezydenckiego klubu nie chce finansowania procedury in vitro z miejskiego budżetu.

Na dzisiejszej konferencji prasowej Nowoczesna wspólnie z przedstawicielami Platformy Obywatelskiej, SLD, Partii Razem oraz Komitetu Obrony Demokracji apelowali o to, żeby radni zagłosowali za projektem tej uchwały.

Czytaj cały artykuł na stronach Gazety Wrocławskiej, kliknij tu.