Liberadzki: Sojusz Drogowy - dokąd zmierzamy ?

dodano 2017-02-07 19:51 w kategorii: Informacje

Inicjatywę stworzenia Sojuszu Drogowego należy przyjąć ze smutkiem i niepokojem. Oznacza ona, że wokół tzw. twardego rdzenia Unii rodzi się niestety Europa dwóch prędkości, której tak bardzo się zawsze obawialiśmy. Co ciekawe, grupa sygnatariuszy tego Sojuszu nie obejmuje wyłącznie państw ze strefy Euro. Znalazło się miejsce nawet dla niebędącej członkiem Unii Europejskiej Norwegii. Państwa te łączy zatem coś innego niż wspólna waluta : jest to protekcjonistyczna i populistyczna inicjatywa "bogatych" przeciwko "biednym".

Jest oczywiste, że pomiędzy państwami "bogatymi" i "biednymi" zawsze dochodzić będzie do pewnych tarć. Po to jednak powołano Unię Europejską i ustanowiono szczegółowe procedury legislacyjne, aby każdy obywatel Unii mógł przez swojego przedstawiciela wypowiedzieć się w materii, która go bezpośrednio dotyczy. Tymczasem sygnatariusze ww. sojuszu całkowicie obchodzą zasady podejmowania decyzji politycznych w Unii, jawnie pomijając traktatowe zasady legislacji. Również i sama inicjatywa jest sprzeczna z traktatami, a konkretnie z postanowieniami:

art. 26 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej - w zakresie funkcjonowania wolnego rynku,

art. 28-37 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej - w zakresie swobody przepływu towarów,

art. 52-56 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej -w zakresie swobody świadczenia usług.

Należy z całą mocą przeciwstawić się podobnym inicjatywom, które rozsadzają Unię od środka. W dobie zbliżających się wyborów politycznych w państwach będących sygnatariuszami tzw. sojuszu drogowego, należy przystanąć na chwilę w postępującym wyścigu populistycznych obietnic. Apeluję zatem o rozwagę i refleksję nad niebezpieczeństwem, na które takie właśnie inicjatywy narażają wielki projekt europejski. Zaprzestańmy, dla krótkowzrocznych i partykularnych interesów krajowych, wyrządzać długoterminową szkodę Unii Europejskiej, a więc wszystkim jej obywatelom.

prof. Bogusław Liberadzki, wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego