SLD: prezes Sądu Najwyższego powinien wycofaćwniosek do TK ws. ogrodów działkowych

dodano 2012-06-22 16:20 w kategorii: Ludzie

Posłowie SLD zwrócili się w piątek do pierwszego prezesa Sądu Najwyższego z prośbą o wycofanie wniosku do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych . Trybunał ma zająć się wnioskiem 28 czerwca.

Na piątkowej konferencji poseł SLD Tomasz Kamiński przypomniał, że ustawa o ogrodach działkowych uchwalona została w 2005 roku, czyli za rządów Sojuszu. Jak podkreślił, dawała ona wiele praw działkowcom, m.in. prawo do bezpłatnego użytkowania gruntów i prawo do dziedziczenia.
Jednak w 2010 r. pierwszy prezes Sądu Najwyższego zaskarżył ustawę do Trybunału Konstytucyjnego.

- Uznanie tej ustawy za niekonstytucyjną spowoduje, że działkowcy stracą wszystkie swoje prawa, będą zmuszani do opłat dzierżawczych - ostrzega Kamiński. Dlatego SLD chce by prezes sądu Stanisław Dąbrowski wniosek swojego poprzednika wycofał. - Ogródki działkowe to 44 tys. hektarów dobrze zlokalizowanych terenów, które niektórzy chcieliby przeznaczyć na tereny inwestycyjne - zaznaczył Kamiński. A rzecznik SLD Dariusz Joński dodał: - Jest to kolejny zamach na działkowców. SLD będzie zawsze stało po stronie działkowców.