Czarzasty: Ekshumacje nieetyczne i takie pisowskie

dodano 2016-11-02 08:35 w kategorii: Informacje

- Ekshumacje ofiar katastrofy smoleńskiej do niczego nie prowadzą poza tym, że będzie następny konflikt. PiS rządzi poprzez konflikt - powiedział 1 listopada w "Faktach po Faktach" Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD.

- To jest tak, że to pewnie jest zgodne z prawem, bo jest. Moim zdaniem to jest decyzja skandaliczna i nieetyczna - tak o planach ekshumacji wszystkich niespopielonych ciał ofiar katastrofy smoleńskiej mówił Włodzimierz Czarzasty. - Pewnie są ludzie, którzy uważają inaczej - przyznał. - Nie da się udowodnić, że ten tragiczny wypadek, który był w Smoleńsku, był morderstwem, zamachem, był na skutek spisku. Po prostu nie da się tego udowodnić, ale da się prowadzić opowieść, snuć opowieść dzielącą Polaków, niedającą spać rodzinom ludzi, którzy będą w tej chwili z tych grobów wyjmowani - mówił polityk lewicy.

- Do niczego to nie prowadzi poza tym, że będzie następny konflikt. Będziemy spierali się o rzeczy, które będą budziły wielkie emocje, które będą służyły rządowi PiS, bo PiS rządzi poprzez konflikt. To jest nieetyczne, to jest niefajne, to jest takie pisowskie - ocenił przewodniczący SLD.

- Trzeba rzeczy nazywać po imieniu: to jest świństwo - dodał. PiS w tej chwili szuka takich tematów, gdzie można zaostrzyć konflikt. Decyzja ws. pana Kuklińskiego jest kolejną taką decyzją - powiedział, nawiązując do niedawnego pośmiertnego awansu generalskiego, dokonanego przez prezydenta Andrzeja Dudę.

- To są decyzje, które nie powinny mieć miejsca, które nie powinny zapadać, bez względu, jakie racje przy tym stoją. Są takie tematy, których lepiej nie ruszać - ocenił Czarzasty.

Oglądaj cały program Fakty po Faktach 1 listopada 2016 r.