Czarzasty: Wykształcona kobieta to zagrożenie dla konserwatywnego rządu

dodano 2016-10-25 19:21 w kategorii: Informacje

-  Kobiety mają o co walczyć, przecież co piąta Polka została zgwałcona  – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD w programie To Był Dzień 24 października 2016 r., cytując dane Fundacji na rzecz Równości Emancypacji STER. - Aż 87% kobiet padło ofiarami molestowania seksualnego, a 55%  Polek zostało zgwałconych we własnym domu – podkreślił lider Sojuszu.

Następnie Włodzimierz Czarzasty przytoczył dane Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń, które zostało ogłoszone w marcu 2016 r. - W 2015 roku kobiety zarabiały przeciętnie 3 400 złotych miesięcznie miesięcznie, to jest o 800 złotych mniej niż mężczyźni, którzy otrzymywali 4 200 złotych miesięcznie. – zacytował przewodniczący SLD. - Największe dysproporcje wystąpiły w przypadku dyrektorów. Przykładowo: kobiety ze stażem pracy od 6 do 8 lat, które zajmowały stanowiska dyrektorskie, otrzymywały przeciętnie 6 450 PLN. - przytoczył Czarzasty Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń. – Ta kwota stanowiła jedynie 68% mediany wynagrodzeń mężczyzn dyrektorów z identycznym stażem pracy – podkreślił.

- Na 100 bezrobotnych mężczyzn przypadało w 2015 r. 109 bezrobotnych kobiet – powiedział przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty, opierając się na danych Ministerstwa Pracy i Polityki Socjalnej. - W końcu 2015 r. w urzędach pracy zarejestrowanych było 816,1 tys. bezrobotnych kobiet oraz 747,2 tys. mężczyzn – kontynuował.

Lider SLD opierając się Fundacji Liderek Biznesu przedstawił sytuację kobiet we władzach spółek publicznych. „W zarządach zasiadały 2164 osoby, a w radach nadzorczych 4690 osób. Władza w spółkach giełdowych spoczywała w rękach 6854 osób, przy czym liczba kobiet nie przekroczyła tysiąca i wynosiła 870.” – czytamy w raporcie FLB.

- Skąd te zapóźnienia? Przez wiele lat kobiety miały gorszy dostęp do edukacji, dziś są lepiej wykształcone od mężczyzn, co jest ogromną zmianą – powiedział Włodzimierz Czarzasty. – Kobiety wyjeżdżają za granicę, widzą jakie mają prawa i zaczynają o te prawa walczyć – dodał. – Największym zagrożeniem dla konserwatywnego rządu, dla konserwatywnego sposobu myślenia jest dobrze wykształcona kobieta – podkreślił.

- Wszyscy widzą, że premierem rządu jest kobieta, która nie ma nic do powiedzenia – powiedział Czarzasty. – Wykształcone kobiety mają dosyć roli paprotek – dodał. – Premier Beata Szydło codziennie pokazuje, że jest zależna od mężczyzn – podkreślił Włodzimierz Czarzasty.

- Mamy taką sytuację, że kobiety nie mogą dawać dzieci do żłobków, to zgodnie z tradycją muszą siedzieć z dziećmi – powiedział Włodzimierz Czarzasty.  - A dlaczego nie mężczyźni mają się opiekować potomstwem? – dopytywał. – Wykształcone kobiety nie zgadzają się z tym modelem, dlatego są dziś na ulicach – podkreślił lider SLD.

Obejrzyj cały program To Był Dzień 24 października 2016 r.