Czarzasty: Bronimy spraw Polski, niezależnie od tego, kto nią rządzi

dodano 2016-10-19 11:07 w kategorii: Ludzie

- W Parlamencie Europejskim spotkaliśmy się z najważniejszymi politykami europejskiej lewicy: Giannim Pitellą szefem frakcji Socjalistów i Demokratów w PE; Sergiejem Staniszewem, przewodniczącym Partii Europejskich Socjalistów oraz Martinem Schulzem, przewodniczącym Parlamentu Europejskiego – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas konferencji prasowej w budynku PE w Brukseli 19 października 2016 r.

Szef Sojuszu podsumowując wizytę oświadczył, iż podczas swoich rozmów i wystąpień w Parlamencie Europejskim poruszył ważne kwestie dla Polski: przestrzeganie zapisów konstytucji, konflikt wokół Trybunału Konstytucyjnego oraz CETA. – W sprawie porozumienia handlowego z Kanadą europejska socjaldemokracja ma wspólne, krytyczne stanowisko w tej sprawie – podkreślił Włodzimierz Czarzasty. – Poinformowałem również, że zbieramy podpisy pod wnioskiem o zwołanie referendum w sprawie aborcji – dodał. – Nasza inicjatywa referendum otrzymała silne wsparcie od europejskiej lewicy – podkreślił Czarzasty.

Przewodniczący Sojusz Lewicy Demokratycznej zapowiedział, że współorganizatorem Kongres Lewicy w listopadzie tego roku będzie Partia Europejskich Socjalistów. – To będzie duże wydarzenie, które uświetni wielu zagranicznych gości – powiedział Włodzimierz Czarzasty. – Dla lewicy będzie to dobra okazja do dyskusji o ważnych sprawach dla Polski i Europy – dodał.