Stanowisko Sojuszu Lewicy Demokratycznej w sprawie umowy ACTA

dodano 2012-06-21 23:19 w kategorii: Informacje

STANOWISKO SOJUSZU LEWICY DEMOKRATYCZNEJ W SPRAWIE UMOWY ACTA

Sojusz Lewicy Demokratycznej z radością przyjmuje wynik dzisiejszego głosowania w Komisji Handlu Międzynarodowego Parlamentu Europejskiego w sprawie kontrowersyjnego porozumienia ACTA. Od ostatecznego odrzucenia umowy dzieli nas już tylko jeden krok - głosowanie na lipcowym posiedzeniu plenarnym w Strasburgu.

Dziękujemy wszystkim tym, którzy głośno i otwarcie protestowali przeciw ACTA, i dali się słyszeć wyraźniej niż niektóre rządy i korporacje. Walka nie jest jednak zakończona. Dzisiejszy wynik (19 do 12 głosów) pokazał, że po prawej stronie Parlamentu Europejskiego nadal istnieje znaczący front zwolenników umowy.

Apelujemy do członków Europejskiej Partii Ludowej o ponowne rozpatrzenie swojego stanowiska.  Apelujemy do polityków Platformy Obywatelskiej, aby przekonali swoje Koleżanki i Kolegów z europejskiej prawicy do odrzucenia tego prawnego bubla i skierowania go, tam gdzie jest jego miejsce – „do kosza”. Tym bardziej, że Donald Tusk obiecywał, po zmianie swojego stanowiska w tej sprawie, zaangażowanie w przekonanie europejskich liderów prawicy do tego.

Sojusz Lewicy Demokratycznej i cała europejska lewica od początku stoi na czele frontu sprzeciwu wobec ACTA. Zrobimy wszystko, do samego końca, aby ta umowa nie weszła w życie.