Czarzasty: SLD jest nie do zabicia

dodano 2016-10-05 08:14 w kategorii: Ludzie

Patrząc z perspektywy czasu, jakie były wasz największe błędy?

Pierwszym błędem był wystawienie pani Magdaleny Ogórek jako kandydata na prezydenta. Drugim było ustanowienie ośmioprocentowego progu wyborczego. Wie pan, to diabeł musiał w rozumie siedzieć, żeby podpowiedzieć, że ważniejszą sprawą są pieniądze, niż obecność w parlamencie. Myślę, że wynikało to właśnie z tego, że nigdy poza nim nie byliśmy. To były te dwie decyzje, które doprowadziły do tego, że znaleźliśmy się w tym punkcie. Notabene, obydwie nasze i obydwie głupie. Nikt nam nie kazał tego robić.

Teraz w parlamencie nie ma lewicy w ogóle.

No i bardzo źle. Obecność SLD w Sejmie, to niemożliwość zawarcia koalicji, w której PiS miałoby większość 50 procent plus jeden. Czy są tego konsekwencje? Są. Widać to każdego dnia. Ostatnim przykładem jest absolutna klęska projektu ustawy o liberalizacji prawa aborcyjnego. Oczywiście PiS przed wyborami obiecywał, że nigdy w pierwszym czytaniu nie odrzuci projektu obywatelskiego. Fakty są jednak takie, że przy tych oszukańcach, nie było możliwe przegłosowanie tej ustawy, szczególnie gdy w Sejmie nie ma ani jednego lewicowego posła. To po prostu nierealne.

Czemu w takim razie prawica tak bardzo zdominowała naszą scenę polityczną?

Bo lewica w ogóle ma problem w całej Europie. Jednym z powodów jest kryzys imigracyjny. Naszym podstawowym hasłem jest pomoc ludziom w trudnej sytuacji, a to oznacza, że powinniśmy przyjmować uchodźców i pomagać im. Tyle, że Europa nie jest na to w ogóle przygotowana. Granice są nieszczelne, w związku z czym, do Europy przedostają się nie tylko matki z dziećmi uciekające przed wojną, ale również terroryści i imigranci zarobkowi.

Czytaj cały wywiad z przewodniczącym SLD Włodzimierzem Czarzastym, kliknij tu.