Trela: minister edukacji do dymisji

dodano 2016-09-17 18:30 w kategorii: Kraj

Są incydentalne zapowiedzi i szumne deklaracje, na zasadzie, że: "a nuż się uda". Tyle, że to jest eksperyment "na żywym organizmie", czyli na naszych dzieciach. Nikt sobie tego nie życzy i dlatego minister Zalewska powinna jak najszybciej odejść do historii. – powiedział Tomasz Trela,  wiceprzewodniczący SLD.

– Minister Zalewska "przebimbała" wakacje. Wczoraj, przedstawiając plany tej swojej "reformy" nie powiedziała nic więcej ponad to, co mówiła trzy miesiące temu. Co oznacza, że przez całe wakacje nie zrobiła w tym kierunku kompletnie nic – mówi w rozmowie z Onetem Tomasz Trela, wiceszef Sojuszu i wiceprezydent Łodzi odpowiedzialny za edukację.

– Po takich "osiągnięciach" i pokazie niekompetencji, najwyższy czas, by Jarosław Kaczyński rozprawił się z szefową MEN-u tak, jak rozprawił się z Dawidem Jackiewiczem. (zdymisjonowany min. skarbu – przyp. red.) Trela podkreśla, że choć zbliża się koniec września, minister edukacji nadal nie przedstawiła podstawy programowej dla klas pierwszych, czwartych i siódmych. – Dzieci, rodzice i nauczyciele wciąż nie wiedzą, czego będą się uczyć od 1 września 2017 roku. Panuje kompletny chaos i, to popularne w PiS-ie słowo – "rozedrganie". Do takiego stanu obecna szefowa resortu doprowadziła polską edukację – mówi Trela.

Czytaj cały atykuł: "Minister przebimbała wakacje". SLD chce dymisji szefowej MEN-u.