Staropolski Port Lotniczy Radom-Kielce

dodano 2016-09-13 15:00 w kategorii: Wojewódzkie

- Samorząd Radomia powinien po­szukiwać naturalnych partnerów do rozwoju gospodarczego. Takim part­nerem są Kielce - mówił w Radomiu Marcin Dąbrowski, przewodniczący miejskich struktur SLD w rozmowie z Gazetą Wyborczą.

Wtórował mu w Kielcach jego odpowiednik Marcin Chłodnicki. - Bezwzględnie powin­niśmy zacząć taką współpracę. Propo­nujemy, by nazywał się on „Staropol­ski Port Lotniczy Radom-Kielce". Wte­dy wreszcie byłby wykorzystywany i zwiększałby swój potencjał. Skorzy­stałoby na tym też cale województwo świętokrzyskie - przekonywał.

- Środki inwestycyjne trafiają w dużej mierze do Warszawy i powiatów okołowarszawskich. Zdaniem SLD, jeśli pojawia się szansa na rozwój regionu radomskiego i świętokrzyskiego, należy tę szansę wykorzystać i przestać myśleć w kategorii Radomia jako "sypialni" dla Warszawy. Radom powinien poszukiwać współpracy z samorządami, z którymi na płaszczyźnie kooperacji, może stworzyć ponadregionalny ośrodek gospodarczy. Kielce również - uważa Marcin Dąbrowski.

Czytaj cały artykuł Port Lotniczy Radom. Będzie współpraca Radomia z Kielcami?