FMS: Czas na postępową alternatywę!

dodano 2016-09-07 19:06 w kategorii: Informacje

Młodzieżówka SLD krytycznie oceniła niespełna rok rządów PiS jednocześnie odcinając się od centroprawicowej opozycji  PO i Nowoczesnej. Zdaniem młodych socjaldemokratów cała lewica powinna pójść własną drogą, angażując się w budowę ruchu „postępowej alternatywy” dla obecnych ugrupowań parlamentarnych.

Federacja Młodych Socjaldemokratów krytycznie ocenia rządy Prawa i Sprawiedliwości oraz sposób sprawowania urzędu Prezydenta RP przez Andrzeja Dudę.

W ciągu niespełna roku od objęcia władzy, rząd Beaty Szydło dokonał zamachu na fundamenty demokratycznego państwa prawa, wielokrotnie łamiąc zapisy Konstytucji RP. Upolitycznienie prokuratury oraz próby wywierania nacisku na sądownictwo, przejęcie i zniszczenie autorytetu mediów publicznych, czy wreszcie sparaliżowanie prac Trybunału Konstytucyjnego, jednoznacznie wskazują na autorytarny kurs rządzących. To niebezpieczny kierunek, daleki od europejskich standardów, do jakich przez wiele lat dążyliśmy.

My, młodzi socjaldemokraci, sprzeciwiamy się takim metodom sprawowania władzy, jednak nie identyfikujemy się również z liberalną opozycją – Platformą Obywatelską i Nowoczesną. Centroprawicowe rządy tych partii, sprzeciwiających się postępowym i socjalnym rozwiązaniom w obszarze społeczno-gospodarczym, jak podniesienie płacy minimalnej, progresywne podatki, zwiększanie nakładów na politykę społeczną, a także niechętnym wobec praw mniejszości, liberalizacji ustawy antyaborcyjnej, czy walki o świeckie państwo, nie są wcale wyborem lepszym od rządów PiS Pamiętamy, jak przez wiele lat rząd PO nie chciał ratyfikacji „Konwencji o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej”, czy nie zrobił nic w kwestii praw osób LGBT. Do dzisiaj prezydent Warszawy z ramienia PO blokuje finansowanie metody in vitro z budżetu miasta.

Musimy współtworzyć ruch, który potrafi jasno określić swoje miejsce na scenie politycznej oraz programowe cele, o które chce walczyć. Szansę dla Polski stanowi postępowa alternatywna wobec szaleńczych rządów PiS oraz nieudolnej i skłóconej centroprawicowej opozycji sejmowej. Chcemy państwa demokratycznego, obywatelskiego, z niezależnymi instytucjami i wymiarem sprawiedliwości, a jednocześnie państwa opiekuńczego, realizującego zasady sprawiedliwości społecznej, które będzie chroniło praw osób wykluczonych. Stawiamy na wyraźny rozdział państwa od kościoła oraz szeroko rozumiane równouprawnienie.

Apelujemy do środowisk, którym bliskie są takie wartości konstytucyjne, jak demokratyczne państwo prawa, sprawiedliwość społeczna, wolność i równość, o współpracę programową  i polityczną w budowaniu ruchu alternatywy wobec rządzących i sejmowej opozycji. Tylko  w ten sposób możemy zatrzymać niebezpieczne rządy PiS-u oraz ryzyko powrotu niekorzystnych rządów PO-Nowoczesna – czas na postępową alternatywę!