Gniezno: politycy SLD wsparli akcję „Wyprawka Szkolna 2016”

dodano 2016-09-05 14:33 w kategorii: Powiatowe

40 wyprawek szkolnych o wartości około 120 zł każda, na które składały się: plecak, przybory szkolne, kamizelka i opaska odblaskowa oraz piłka; zostały wręczone dzieciom samotnie wychowywanym przez matki lub ojców. Uroczystość odbyła się 31 sierpnia br. w Miejskim Ośrodku Kultury w Gnieźnie i została zorganizowana przez Stowarzyszenie Młodych Wielkopolan.

Sponsorami wyprawek byli min. Krystyna Łybacka, eurodeputowana SLD oraz gnieźnieńscy radni Sojuszu: Jan Budzyński, Ryszard Karmoliński oraz Marcin Jagodziński.

Spotkanie z dziećmi i rodzicami w Miejskim Ośrodku Kultury w Gnieźnie rozpoczęło się od występów Zespołu GAMMA działającego przy MOK. Następnie Pani Hanna Adamczak – dyrektor MOPS w Gnieźnie przedstawiła zebranym informacje o możliwości pomocy w zakresie dożywiania, stypendiów oraz wyprawek szkolnych. Spotkanie prowadził Tadeusz Tomaszewski – Honorowy Prezes wspólnie z Wiceprezesami Anną Stanowską i Agnieszką Frąckowiak oraz Skarbnikiem Beatą Kraską.

Nabór dzieci do projektu „Wyprawka Szkolna 2016” odbywał się przez ośrodki pomocy społecznej. W ciągu 21 lat Stowarzyszenie zorganizowało i przekazało łącznie 1201 wyprawek szkolnych dla dzieci z rodzin wielodzietnych powiatu gnieźnieńskiego.