Dyduch: odbudować połączenie kolejowe Berlin – Wrocław - Opole

dodano 2016-07-18 17:00 w kategorii: Wojewódzkie

Spotkanie dolnośląskich radnych SLD oraz parlamentarzystów niemieckiej SPD z Berlina poświęcone współpracy transgranicznej odbyło się we Wrocławiu 16 lipca 2016 r. 90 osobowa delegacja z Berlina przybyła pociągiem o nazwie „Ferdinand Lassalle Express”, aby przedstawić wspólne stanowisko obu partii w następujących sprawach: kolejowej komunikacji międzyregionalnej, budowy mieszkań komunalnych oraz organizacji transportu publicznego we Wrocławiu.

Podczas zaaranżowanej w holu głównym Dworca PKP konferencji prasowej, przedstawiono uzgodnione, wspólne stanowisko w sprawie bezpośredniego połączenia kolejowego Berlin-Wrocław-Opole. Połączenie to powinno zostać przywrócone w ciągu dwóch lat.

- Wspólnie wystąpimy o środki pochodzące z UE, które pomogą nam odtworzyć stałe połączenie kolejowe pomiędzy Berlinem, Wrocławiem i Opolem – powiedział Marek Dyduch, radny SLD w sejmiku województwa dolnośląskiego. Jak podkreślił Dyduch ta inwestycja będzie miała ogromne znaczenie dla ruchu pasażerskiego, jak i wymiany gospodarczej w regionie. Obecnie takie połączenie funkcjonuje jedynie w weekendy.

Strona niemiecka poinformowała o rozmowach z rządem federalnym Niemiec, na temat przyznania środków na modernizację linii do granicy z Polską.

SPD oraz SLD zadeklarowały także wspólny lobbing w Parlamencie Europejskim na rzecz stworzenia specjalnego programu wspierającego budownictwo komunalne w dużych miastach. Przedstawiono także koncepcje rozwoju komunikacji Wrocławia, w której dominującą pozycję miałaby odgrywać silnie rozbudowana sieć połączeń tramwajowych oraz rozbudowa transportu kolejowego aglomeracji wrocławskiej, jako alternatywa dla koncepcji budowy wrocławskiego metra.