Order Przyjaźni od prezydenta Wietnamu dla Jerzego Wenderlicha

dodano 2016-05-20 12:57 w kategorii: Ludzie

W czwartek 19 maja 2016 r. w Ambasadzie Wietnamu w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia Orderu Przyjaźni, przyznanego przez prezydenta Wietnamu, wieloletniemu wicemarszałkowi Sejmu RP,  wiceprzewodniczącemu SLD Jerzemu Wenderlichowi.

W uroczystości wziął udział prezydent Aleksander Kwaśniewski. Wśród wielu gości, którzy zaszczycili swoją obecnością uroczystość byli m. in.: prof. Michał Kleiber, Daniel Olbrychski, Andrzej Strejlau, Jerzy Gruza, Sławomira Łozińska, Małgorzata Potocka oraz wiele osób ze świata polityki, nauki, kultury, biznesu i bankowości. W uroczystości udział brali również: Włodzimierz Czarzasty, Marcin Kulasek, Barbara Nowacka, Władysław Komarnicki, Przemysław Termiński.

Prezydent Aleksander Kwaśniewski w swoim wystąpieniu mówił o wielu zasługach w życiu publicznym i dużym dorobku w życiu parlamentarnym Jerzego Wenderlicha. W imieniu prezydenta Lecha Wałęsy gratulacje przekazał Minister Mieczysław Wachowski.