Iwiński z Nankinu: Pierwsza chińska astronautka symbolem rosnącej potęgi Państwa Środka

dodano 2012-06-17 21:35 w kategorii: Informacje

Gdy 2 miesiące temu premier Chin Wen przebywał w Polsce, na spotkanie z Nim do Warszawy przyjechało 16 szefów rządów Europy Środkowej. To pierwszy z brzegu przykład gwałtownie zmieniającego się układu sił w świecie. W miniony piątek chiński prezydent (a zarazem sekretarz generalny KPCh) Hu Jintao, w drodze na szczyt G 20 w meksykańskim Los Cabos, zatrzymał się w Danii, kraju obecnie przewodniczącym Unii Europejskiej. Tego samego dnia specjalna chińska jednostka podwodna ‘Jiaolong’ osiągnęła rekordową głębokość 6671 metrów. A nazajutrz ,z północnej prowincji Gansu, wystrzelono statek kosmiczny Shenzou IX (Dziewięć) z 3-osobową załogą na pokładzie, której członkiem jest 34-letnia Liu Yang, pierwsza chińska astronautka. Wkrótce ma dojść do połączenia tego statku z orbitującym laboratorium Tiangong-1.

Takie przykłady można mnożyć. Odwiedzane przez prof. Iwińskiego dwie prowincje (o odmiennym charakterze): 70-milinowa Hunan, niegdyś biedna i zacofana (tu do Shaoshan, miejsca urodzin Mao Tse-tunga co roku „pielgrzymuje” 8 mln osób) oraz 80-milionowa Jiangsu, najbardziej nowoczesna w całym kraju, „naszpikowana” uniwersytetami, centrami naukowo – badawczymi, zmieniają się niemal w oczach. Uderza zwłaszcza ogromny rozwój infrastruktury drogowej i lotniczej. W pięknym Nankinie – kilkakrotnej stolicy Chin, gdzie na Purpurowej Górze znajduje się wspaniałe mauzoleum Sun Jat-Sena, twórcy nowoczesnego państwa – podziw budzą kilkukilometrowe, wielopasmowe, podziemne tunele, gwarantujące szybki ruch. A w całej Jiangsu – o powierzchni 3-krotnie mniejszej od Polski, znajduje się ponad 4 tys. km autostrad i 150tys. km dróg ekspresowych (sic!). Na każdym kroku widać efekty wielkich inwestycji, m.in. przy udziale kapitału tajwańskiego.

System polityczny Państwa Środka budzi często za granicą kontrowersje, ale w praktyce jest dość efektywny. Np. w poszczególnych prowincjach jeden z zastępców sekretarzy partyjnych jest zarazem gubernatorem. Chętnych do wstąpienia do KPCh jest dużo, ale selekcja wyjątkowo ostra. Charakterystyczne przy tym, i ż oficjalnie uznaje się korupcję za zagrożenie nr 1 dla partii. I walczy z nią za pomocą zdecydowanych środków. Ciekawostką jest też okresowe wypełnianie oświadczeń majątkowych przez aparat i działaczy KPCh.

Władze w Pekinie niezmiennie stoją na stanowisku, iż zachodni model demokracji nie przystaje do warunków chińskich. I z pewnością 2270 delegatów na jesienny XVIII Zjazd KPCh podtrzyma ten punkt widzenia. Nad Żółtą Rzeką nadal będzie budowany socjalizm „uwzględniający chińską specyfikę”, zaś w gospodarce koegzystować sektor prywatny i państwowy. Silniej niż dotąd będzie się akcentować konieczność zmniejszania sporego i rosnącego zróżnicowania społecznego. A zarazem wciąż w praktyce obowiązuje pragmatyczne hasło Deng Xiao-Pinga „nieważne czy kot jest biały czy czarny, ważne by łapał myszy”. Otóż chiński kot wciąż to robi i to dość skutecznie!