Czarzasty: Unia Europejska ma prawo być zaniepokojona

dodano 2016-01-13 22:09 w kategorii: Ludzie

Nikt nie lubi zewnętrznej ingerencji, ale jeżeli politycy PiS-u chcą być tacy uczciwi, to niech przypomną sobie, co poseł Czarnecki wyprawiał, jak rządziła Platforma Obywatelska. Donosy do Unii Europejskiej rozpoczął PiS. (…). Jeżeli doprowadziło się do tego, że w sprawie Trybunału Konstytucyjnego nikt w Polsce nie wie o co chodzi i w związku z tym TK został ośmieszony, i nikt nie będzie do niego poważnie podchodził, to do tego doprowadziła ta władza i Unia ma prawo, aby być tym zaniepokojona, bo to jest zły trend – mówił „W samo południe” Włodzimierz Czarzasty z SLD.

KE postanowiła w środę rozpocząć wobec Polski pierwszy etap procedury mającej na celu przeciwdziałanie zagrożeniom dla państwa prawa. Jak poinformował wiceszef Komisji Europejskiej Frans Timmermans, celem jest dialog z polskim rządem i wyjaśnienie problemów.

– Bez względu na to, jaki jest mój stosunek do rządu pana Kaczyńskiego, to muszę powiedzieć, że chyba żaden rząd w Polsce przez osiem tygodni nie zapracował na to, żeby stawać przed Komisją Europejską. Jestem z SLD i można mnie podejrzewać, że mam do tego stosunek opozycyjnej partii pozaparlamentarnej. I słusznie. Ale coś trzeba było przeskrobać w naszym pięknym kraju, żeby stanąć przed Komisją Europejską – mówił „W samo południe” Włodzimierz Czarzasty z SLD.

„Unia ma prawo być zaniepokojona”

Zdaniem gościa RDC przed Komisją Europejską „stanął rząd, który zachowuje się w wielu sprawach bardzo, bardzo źle”.

– Nikt nie lubi zewnętrznej ingerencji, ale jeżeli politycy PiS-u chcą być tacy uczciwi, to niech przypomną sobie, co poseł Czarnecki wyprawiał, jak rządziła Platforma Obywatelska. Donosy do Unii Europejskiej rozpoczął PiS. (…). Jeżeli doprowadziło się do tego, że w sprawie Trybunału Konstytucyjnego nikt w Polsce nie wie o co chodzi i w związku z tym TK został ośmieszony, i nikt nie będzie do niego poważnie podchodził, to do tego doprowadziła ta władza i Unia ma prawo, aby być tym zaniepokojona, bo to jest zły trend – komentuje Czarzasty.

„Media powinny być obiektywne”

Ustawa medialna m.in. zakłada, że mandaty dotychczasowych członków zarządów i rad nadzorczych TVP oraz Polskiego Radia wygasają w dniu wejście w życie nowych przepisów, czyli dzień po ogłoszeniu ich w Dzienniku Ustaw. Nowe zarządy i rady będą powoływane przez ministra skarbu państwa do czasu wprowadzenia nowej organizacji mediów narodowych. Dodatkowo minister skarbu został zobowiązany do dostosowania statutów TVP, PR i regionalnych rozgłośni Polskiego Radia do przepisów nowelizacji oraz stwierdzenia nieważności tych przepisów statutów, które są sprzeczne z nowelizacją.

– Jak się powołuje Zarząd Telewizji Polskiej i Polskiego Radia po to, aby nie krytykował rządu – i to mówi partia rządząca – to jest to postawione na głowie. Nie może być tak, że media publiczne, między innymi utrzymywane z abonamentu, który wszyscy płacimy, są po to, żeby chwalić rząd. Media powinny być obiektywne – ocenia Czarzasty. – Standardy Unii Europejskiej są inne. Nie ma takich rozwiązań, żeby minister rządu powoływał media, które mają mówić to, co każe im rząd (…). W tej chwili w Polsce jest jednopartyjna władza, bo i prezydent – czego daje codziennie świadectwo – jest prezydentem niestety pisowskim, ponieważ tym, co czyni, pokazuje jaki jest – dodaje gość RDC.

źródło: www.rdc.pl