Rzeczpospolita: Gawkowski zapowiada powrót lewicy

dodano 2016-01-06 17:41 w kategorii: Ludzie

Jako przewodniczący SLD nie chcę być syndykiem masy upadłościowej, lecz tym, który wprowadzi lewicę do Sejmu - zapowiedział w Bielsku-Białej sekretarz generalny SLD Krzysztof Gawkowski, który jest jednym z 10 kandydatów na szefa partii.

Zdaniem Gawkowskiego, który w ramach kampanii spotyka się z działaczami w terenie, jego ugrupowanie w najbliższym półroczu musi podjąć decyzję, czy „chce być nadal partią nazywającą się Sojusz Lewicy Demokratycznej”. - Jeśli zostanę przewodniczącym to zaproponuję, aby odbyło się referendum, które o tym zadecyduje – powiedział. Polityk zaznaczył, że jest zwolennikiem szerokiego porozumienia na lewicy i konsolidacji różnych środowisk wokół SLD. - Dla mnie droga jest jasna: jestem patriotą SLD, ale lewica to moja pasja, z której nie zrezygnuję – mówił. Podkreślił zarazem, że w jego odczuciu to "człowiek z SLD powinien wbić flagę z nową nazwą polskiej lewicy, która da szanse wrócić jej do parlamentu".

Sekretarz generalny podkreślił, że jego formacja musi wypracować nową, odważną formułę. - Bez tego czeka nas syndrom zamknięcia się, a ja nie chcę na to pozwolić. Dziś czas na efekty: na 30-proc. wynik w wyborach. Wierzę, że wygramy następne wybory proponując program lepszej zmiany – powiedział. Jak zaznaczył lewica chce wrócić do parlamentu z konkretnymi projektami ustaw. Będą dotyczyły m.in. wprowadzenia płacy minimalnej w wysokości 2,5 tys. zł., 15 zł minimalnej stawki godzinowej, ale również "spraw wolnościowych i równościowych".

Gawkowski w ramach swej kampanii w najbliższych dniach odwiedzi m.in. Opole, Siedlce i Radom, a w przyszłym tygodniu struktury partii w pięciu województwach. - To czas na przekonywanie ludzi, że SLD może się odrodzić jak Feniks z popiołów, może być partią polityczną, która da nadzieję, że w Polsce może być inaczej, lepiej, mądrzej, a przede wszystkim, że Polacy nie są skazani na konserwatywny wybór między partiami Jarosława Kaczyńskiego i Grzegorza Schetyny – tłumaczył.

Wybory, które wyłonią przewodniczącego SLD odbędą się 16 stycznia.

źródło: www.rp.pl oraz PAP