Zemke: Obawiam się, że PiS ustrojowo może pójść śladem Węgier

dodano 2015-12-31 09:55 w kategorii: Ludzie

Eurodeputowany SLD Janusz Zemke w wywiadzie dla „Expressu Bydgoskiego“ wyraził obawę, że PiS, wprowadzając zmiany ustrojowe państwa, pójdzie śladem Węgier.

Według europosła świadczy o tym to, co się dzieje wokół Trybunału Konstytucyjnego. PiS uzyskując w wyborach do parlamentu nieco ponad 35 proc. głosów, w wyniku różnych dziwnych zdarzeń, m.in. dlatego, że lewica nie przekroczyła progu wyborczego, ma samodzielną większość. A znając wizję państwa PiS, trudno przypuszczać, by Jarosław Kaczyński chciał się cofnąć“ – mówi Zemke "Expressowi".

Jego zdaniem w 2016 r. nie ma szans na to, aby poprawiły się relacje partii rządzącej z opozycją. Przypuszczam, że te relacje będą się pogarszały, ponieważ taka jest logika konfrontacji. PiS zdecydowało się na politykę tłamszenia opozycji. Opozycja w związku z tym też zaostrza swój sposób działania i retorykę“ – dodaje. W wywiadzie Zemke stwierdził także, że przez działania PiS może zmienić się nastawienie Europy do Polski.

Do tej pory Polska była traktowana w UE jako państwo euroentuzjastyczne, a Polacy należeli do narodów, które w największym stopniu utożsamiały się z UE. Boję się, że to może się zmienić, bo rząd PiS nastawiony jest do Brukseli sceptycznie. Wzajemne relacje wyraźnie ochłodzą się. Może to przynieść negatywne skutki dla Polski. W 2016 r. dojdzie do analizy dotychczasowego wykonania unijnego budżetu do 2020 r., co będzie podstawą do ustalenia dalszych planów wydatkowych. Boję się, że to będzie ten pierwszy moment, w którym będziemy mogli odczuć osłabienie naszej pozycji w UE. Bruksela może podjąć próbę, żeby na Polsce troszeczkę zaoszczędzić – powiedział Janusz Zemke.

źródło foto: Profil Janusza Zemke - Facebook.com