Janusz Zemke: Czarny dzień polskiego wojska

dodano 2015-11-10 08:16 w kategorii: Kraj

Macierewicz to specjalista od destrukcji owładnięty swoimi wizjami – mówi Janusz Zemke, europoseł SLD i były wiceminister obrony w rozmowie z Bartoszem Machalicą.

Panie ministrze, czy spodziewał się Pan, że Antoni Macierewicz zostanie wskazany na szefa MON?

To czarny dzień dla polskiego wojska i bezpieczeństwa naszego państwa. Pomysł, aby pan Macierewicz został ministrem obrony wydawał się początkowo absurdem, dzisiaj stał się faktem.

Czy Antoni Macierewicz posiada kwalifikacje do kierowania MON?

Czyny pana Macierewicza są dobrze znane. Lustracja, która skrzywdziła wielu ludzi. Rozbicie wojskowych służb pod absurdalnym zarzutem związków ze służbami rosyjskimi. Dokonania w sprawie ustalenia przyczyn tragedii smoleńskiej. To wszystko pokazuje, że pan Macierewicz jest osobą wyspecjalizowaną w destrukcji. To nie jest osoba gotowa wziąć odpowiedzialność za bezpieczeństwo państwa i funkcjonowanie 100-tysięcznej armii.

Czy kiedykolwiek szefem resortu obrony była osoba budząca podobne emocje?

Nigdy. Złamano zasadę, że ten resort znajduje się na uboczu wielkich politycznych rozgrywek. Jarosław Kaczyński wciągnął MON na pierwszą linię politycznego frontu. Szkoda wojska.

Gowin, czy Macierewicz? Kto byłby lepszym szefem MON?

Pan Gowin to osoba bez zielonego pojęcia o wojskowości. Sprawia jednak przynajmniej wrażenie człowieka cywilizowanego. Pan Macierewicz to osoba owładnięta swoimi wizjami, w każdej sytuacji doszukująca się drugiego i trzeciego dna.

Jakie wyzwania stoją przed nowym ministrem obrony?

Po pierwsze, odbudowa rezerw. Po drugie, faktyczna modernizacja polskiego wojska. To zadania wykraczające poza „łapanie szpiegów”, w czym wyspecjalizował się pan Macierewicz.

źródło: www.trybuna.eu