Siergiej Staniszew wybrany przewodniczącym PES

dodano 2012-09-30 07:47 w kategorii: Ludzie

Delegaci na IX Kongres Partii Europejskich Socjalistów (PES), której SLD jest aktywnym członkiem, wybrali Siergieja Staniszewa na swojego nowego przewodniczącego. Uzyskał on 91,3% głosów.

Staniszew jest byłym premierem Bułgarii i przewodniczącym Bułgarskiej Partii Socjalistycznej (BSP). Ogłoszenie wyników przywitano owacją na stojąco. Nowy przewodniczący podziękował delegatom za zaufanie podkreślając - Nasze wartości są naszą siłą. Jeśli chcemy zmienić kierunek Europie musimy skończyć z krótkowzroczną polityką, jeśli chcemy wyjść z kryzysu, razem musimy dawać przykład zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz naszej rodziny politycznej. To jest powód, dla którego demokracja i solidarność są esencją PES - powiedział szef PES.

Ten kongres pokazuje, że jesteśmy jednolici. Naszym głównym celem jest, aby ponownie dać nadzieję obywatelom Europy, aby przywrócić zaufanie, że europejski projekt jest drogą do lepszej przyszłości. Podjęliśmy duże kroki w zakresie polityki gospodarczej, w dziedzinie polityki społecznej i umacniania demokracji. W zakresie polityki gospodarczej, naciskaliśmy na wprowadzenie podatku od transakcji finansowych czy uregulowania działań agencji ratingowych - dodał Sergiei Staniszew.

Hannes Swoboda, lider Grupy S&D w Parlamencie Europejskim, pogratulował nowemu przewodniczącemu: - Serdecznie gratuluję Siergiejowi wyboru na przewodniczącego PES. Siergiej podjął to wyzwanie w czasie kryzysu europejskiego, z milionami obywateli poszukujących nowego kierunku w UE. Teraz, gdy rozpoczynamy nasze przygotowania do wyborów europejskich w 2014 r., jego przywództwo pomoże PES przedstawić kierunki polityczne, zbudowane na otwartej platformie demokratycznej. Nie mogę się doczekać rozpoczęcia współpracy.

Przypomnijmy, że Sergei Staniszew przejął kierownictwo PES jako tymczasowy przewodniczący pod koniec 2011, po swoim poprzedniku, którym był Poul Nyrup Rasmussen. Od początku jednym z jego priorytetów było promowanie zrównoważonego i sprawiedliwego wzrostu, walka o większy zakres demokracji, przejrzystości i odpowiedzialności w Unii Europejskiej, a także realizacja zapisów Gwarancji Europejskiej Młodzieży.