PES WOMEN zajmuje się bezrobociem wśród młodych kobiet.

dodano 2012-09-28 23:14 w kategorii: Ludzie

PES Women zorganizowała w siedzibie Partii Europejskich Socjalistów w Brukseli konferencję tematyczną, której celem było przyjrzenie się kwestii bezrobocia wśród kobiet. Szczególnie dotyczy to zarobków, dostępności do zielonych miejsc pracy czy godzenia życia zawodowego z prywatnymi obowiązkami pań. W dyskusjach wzięło udział blisko stu uczestniczek i uczestników z całej Europy.

W czwartek i piątek konferencja skupiła się na dokumencie Partii Europejskich Socjalistów z marca 2012 r. Wtedy kobiety zgrupowane pod logiem PES i ECOSY wsparły uruchomienie kampanii pod nazwą "Twoja przyszłość to moja przyszłość: Europejska Gwarancja Młodzieży. TERAZ!". Akcja która wystartowała podczas Międzynarodowego Dnia Kobiet skłoniła PES Women do działań na rzecz zwiększenia udziału kobiet na rynku pracy m.in. poprzez zintegrowanie polityk zatrudnienia w całej Europie.

Europejscy socjaliści zaproponowali w "Europejskiej Gwarancji Modzieży. TERAZ!", że każdy młody człowiek kończący naukę powinien mieć możliwość uzyskania ukierunkowanych szkoleń, oferty pracy lub dostępu do dalszej edukacji najpóźniej cztery miesiące po uzyskaniu statusu bezrobotnego. Ma to pomóc "wyciągnąć" z bezrobocia około dwóch milionów młodych ludzi do 2014 roku.

Zita Gurmani, która w czasie konferencji została ponownie wybrana na przewodniczącą PES WOMEN, podkreśliła jeszcze przed jej rozpoczęciem, że zarówno na poziomie krajowym, jak i europejskim najważniejszą sprawą jest możliwości prowadzenia aktywnego życia zawodowego przez kobiety. Występuje bowiem nierównowaga w zatrudnieniu poszczególnych płci. Przykładem regulacji, która powinna być implementowana na poziomach krajowych jest dyrektywa UE w sprawie długości urlopu macierzyńskiego, która jest nadal nie wdrażana i blokowana na poziomie Rady UE.

Konferencja jest złożona z części w których obradują komisje czy prezydium. W najbliższą sobotę planowana jest sesja plenarna.