Kalita: Poseł Bury wraz z prokuraturą powinni wyjaśnić całą sprawę

dodano 2015-08-31 17:43 w kategorii: Ludzie

Tomasz Kalita z SLD uważa, że w temacie Jana Burego doszliśmy do ściany. Przypomnijmy, że szefowi klubu PSL oraz prezesowi NIK Krzysztofowi Kwiatkowskiemu śledczy chcą postawić zarzuty, dotyczące ustawiania konkursów w centrali i delegaturach Najwyższej Izby Kontroli.

Bury ma konflikt ze służbami specjalnymi od dłuższego czasu. Utrzymywanie atmosfery tajemnicy w tej sprawie jest niestosowne. Apeluję, by obie strony konfliktu precyzyjnie określiły problem i wyjaśniły go publicznie. Bury powinien zrzec się immunitetu i udać się do śledczych - mówi Tomasz Kalita w komentarzu dla Gazety Prawnej.

Jestem zdziwiony, że Bury pozwala sobie na milczenie, także wobec ludowców. Milczenie to świadczyć może o tym, że Bury nie zdaje sobie sprawy w jak trudnej sytuacji politycznej się obecnie znajduje. Poza tym, ten konflikt ukazuje też, że PSL chce go bronić, nawet kosztem poparcia w wyborach - dodaje polityk SLD.